Kategorije Premium sadržaj

National Geographic: Srbi i Albanci među najglupljim narodima Europe

Širi dalje

Prosječna inteligencija građana Srbije iznosi 90, Makedonije 91, Bosne i Hercegovine 93, Hrvatske 98. Najinteligentniji narod su Finci, s prosjekom od 101.



Portal B92 objavio je kartu Europe na kojoj su prosječne vrijednosti koeficijenta inteligencije za sve europske narode, a karta pokazuje da su Srbi, Crnogorci i Albanci nacije s najnižim prosječnim kvocijentom inteligencije u Europi.

O čemu se uopće radi?

“Imaju li  građani Republike Srbije zaista imaju nižu prosječnu inteligenciju od drugih europskih naroda?”, pitali su se autori u srpskom izdanju magazina National Geographic, i izazvali goleme reakcije u medijima i na društvenim mrežama u susjednoj državi.

I to unatoč činjenici da su u National Geographicu izvukli osam godina staro istraživanje, koje su mnogi stručnjaci već tada dovodili u pitanje, ali koga za to briga, kada počnu dominirati naslovi poput “Srbi i Albanci među najglupljim narodima Europe”,

Kartu  je izradio češki lingvist Jakub Marijan, a koristio je podatke iz istraživanja Britanca Richarda Lynna i Tatua Vanhanena iz Finske, koji su objavili knjigu Intelligence: A unifying construct for the social sciences.

Prema tim zaključcima i karti koja se širi društvenim mrežama, prosječna inteligencija građana Srbije iznosi 90, Makedonije 91, Bosne i Hercegovine 93, a Hrvatske i Slovenije 98.

Gluplji od Srba, po ovoj karti, su samo Crnogorci s 83 i Albanci s 82, što je najniži IQ u Europi. Grčka i Bugarska imaju 93, Ukrajina ima 94, Poljska 96, Španjolska 97, a Rusija 97.

Po ovoj karti, najinteligentniji su narodi zapadne Europe. Francuska i Norveška imaju 98, Njemačka, Švedska i Velika Britanija 99. Najinteligentniji narod su Finci, s prosjekom od 101.

Prema očekivanjima, reaktualizacija spomenutog istraživanja u Srbiji nije naišla na dobrodošlicu, posebno jer ih se stavlja u grupu s arhineprijateljima kao što su Albanci, a podjednako nesimpatični Hrvati, su ispali poprilično inteligentniji.

Zato su u National Geographicu zaključili:  “Dok čekamo neku pouzdaniju presudu o “nacionalnoj inteligenciji”, odnosno o tome da li smo “gluplji od drugih”, ne moramo ići tako daleko. Možemo se samo osvrnuti na neke očiglednosti – bruto nacionalni dohodak nam je zaista neshvatljivo nizak, javni dug previsok, potrošnja uvijek viša od proizvodnje, a uvoz od izvoza; istovremeno, demografija zemlje je više nego zabrinjavajuća; putna mreža, urbanizacija i infrastruktura su takve da svaki stranac može zaključiti kako smo malo što sebi udesili da nam život bude lakši.”


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Adio, Luko. Posljednji pozdrav hrvatskomu bardu Luku Paljetku

Bio sam mnogo prije ceste i mnogo prije gladi, putnik na ovome putu. (više…)

2 sata prije

Pohvalio se fotografijom: Andrej Plenković proslavio prvu pričest sina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio se na društvenim mrežama velikim danom svog starijeg sina Marija.…

2 sata prije

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih tjedana na adrese vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.…

2 sata prije