Kategorije Premium sadržaj

Obljetnica pogibije troje djece, najmlađe žrtve u Domovinskom ratu

Širi dalje

Dvije djevojke i tromjesečno dijete izgubili su živote od krhotina granate ispaljene s brda Višnjevača iznad sela Smoljanca na prognanički auto-kamp u Grabovcu.



Komemoracijom kod spomen-obilježja u Grabovcu u srijedu je obilježena 32. obljetnica pogibije troje djece u velikosrpskoj agresiji, među kojima je bila i najmlađa žrtva iz Domovinskog rata, tromjesečni Ivan Špoljarić.

Obljetnicu stradanja 18-godišnje Josipe Špoljarić, 17-godišnje Dubravke Špoljarić i tromjesečnog Ivana Špoljarića obilježili su kod spomenika obitelj stradalih, izaslanici predsjednika Republike, Vlade i Sabora, učenici Srednje škole Plitvička jezera, te predstavnici županije, gradova, općina i udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Ličko-senjske i Karlovačke županije.

Nedaleko od ceste D1 podignuto je 2017. spomen-obilježja djeci ubijenoj 26. rujna 1991. u turističkom kampu gdje su prognane obitelji iz sela Karana našle privremeno utočište.

Dvije djevojke i tromjesečno dijete izgubili su živote od krhotina granate ispaljene s brda Višnjevača iznad sela Smoljanca na prognanički auto-kamp u Grabovcu.

U trenutku tragedije, očevi poginule djece (hrvatski branitelji) nalazili su se u selu Korana i branili svoje domove od velikosrpskog agresora. Tužnu vijest su čuli tek sutradan ujutro oko 6 sati na radiju.

Njihovoj žrtvi danas su se poklonili izaslanik predsjednika RH brigadir Marin Kostelac, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora ličko-senjski župan Ernest Petry, izaslanik predsjednika Vade i ministra hrvatskih branitelja  general Josip Lucić,  u ime Ličko-senjske županije zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.

 

Načelnik Općine Plitvička jezera Ante Kovač zahvalio je udrugama branitelja koje iz godine u godinu organiziraju obilježavanja takve vrste, ne samo u Grabovcu, već širom plitvičkoga kraja.

General Josip Lucić prisjetio se i tragedije koja se dogodila na Krvavi Uskrs kada je poginuo Josip Jović te istaknuo da su najveća vrijednost prisutna djeca. “Pred njima je život i naša je odgovornost da ta djeca rastu u miru, sreći i vjeri u hrvatsku državu“, poručio je.

Župan Petry izrazio je duboki pijetet obitelji Špoljarić te naglasio sva ulaganja i nastojanja kako bi djeca toga kraja ostala na svojoj djedovini i održala opstojnost života na tim prostorima.

Molitvu za stradale predvodio je velečasni Dino Rupčić uz koncelebraciju mons. Mile Pecića.

Hina/Foto: faH


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Satovi Michaela Schumachera prodani na aukciji, najskuplji za 2,7 mil. eura

Osam satova legende Formule 1 Michaela Schumachera prodano je u utorak na aukciji u Ženevi…

17 minuta prije

Ancelotti je rekao istinu o Modriću, sve ostalo su medijska naklapanja i laži

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić ima još samo mjesec dana ugovor s Realom. On …

32 minute prije

Claptonova gitara iz pjesme “Wonderful Tonight” ide na dražbu, cijena je paprena

Akustična gitara koju je Eric Clapton upotrijebio za skladanje hit balade "Wonderful Tonight" idući mjesec…

52 minute prije