Kategorije Premium sadržaj

Od korone preminuo srpski ministar, svjedočio je u Haagu

Širi dalje

Poznati srpski patolog, Zoran Stanković, ministar obrane u vladi Vojislava Koštunice, preminuo je jutros od posljedica koronavirusa.



Stanković je bo je član i Jugoslavenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanju zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava od 1993. godine.

Formirao je tim za istraživanje posljedica NATO bombardiranja Republike Srpske zbog sumnje da su korišteni projektili s osiromašenim uranom. Bio je član Komisije za istinu i pomirenje, radio u Ujedinjenim narodima.

Nekoliko puta svjedočio je pred Haškim sudom.

Na suđenju Ratku Mladiću je tvrdio da su u grobnici u Tomašici, i onim vezanim uz Srebrenicu, pokopani vojnici stradali u borbama, a ne žrtve strijeljanja, kako je to tvrdila optužba, prenio je tada Radio Slobodna Europa.

U unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo suočilo ga s audio-snimkom u kojoj on, kao potpukovnik Vojske Jugoslavije, izvještava generala Mladića 1995.godine – o haškoj optužnici koja mu se sprema i načinima osporavanja iste.

Poricao je tada prijateljstvo s Mladićem, tvrdeći da ga zna samo jer je radio obdukciju tijela Mladićeve kćeri. U vladi Mirka Cvetkovića 2011. postaje ministar zdravstva.

Rođen je 1954. godine u Tegovištu.  Završio je Medicinski fakultet u Nišu 1980. godine, a doktorirao je 1997. godine. Specijalizaciju za sudsku medicinu i patologiju završio je na VMA. U čin general-majora je unaprijeđen 2001. godine.

R.I. /Foto: icty


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

17 minuta prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

2 sata prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

3 sata prije