Kategorije Premium sadržaj

Osuđena novinarka Indexa. Pravomoćno! Željka Markić je pristojno zaradila

Širi dalje

Danijela Batinić, kolumnistica Indexa, osuđena je zbog kaznenog djela uvrede Željke Markić. Presuda je pravomoćna. Sud je zaključio kako je u ovom slučaju riječ o “zlouporabi novinarstva” i to “pod krinkom pisanja u svrhu javnog interesa”, objavio je portal Narod.



Batinić je tužena zbog teksta   ”Mima Simić je oduzela Željki Markić nevinost, a ona nije ni prokrvarila”, objavljenog na Indexu 2018. godine. Po pravomoćnoj presudi novinarka Indexa mora platiti Markić 1.582,32 eura zbog počinjenog kaznenog djela uvrede. Sudac je naložio i kako portal Index.hr mora objaviti tekst presude.

Ranije je već donesena pravomoćna presuda protiv portala Indexa zbog istog teksta.

Županijski sud u Vukovaru kao drugostupanjski sud odbio je žalbu  Danijele Batinić objavljene na portalu Index.hr čime je  osuđujuća odluka Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, potvrđena i postala pravomoćna.

Zlouporaba novinarstva

Prvostupanjski sud ovajo je obrazložio presudu:  “Cijeli tekst je napisan jedino i isključivo sa svrhom vrijeđanja i ponižavanja privatne tužiteljice, bez imalo kreativnosti u pisanju od strane autora, tj. okrivljene.

Tekst je primjer zlouporabe novinarstva u svrhu iživljavanja određene osobe nad drugom osobom zbog netrpeljivosti…pod krinkom pisanja u svrhu javnog interesa, zloupotrebljavajući status autora…navedeni sporni tekst upravo je suprotan cilju, viziji i svrsi novinarstva, već vrijeđa novinarstvo kao uzvišenu profesiju, pišući o nekoj temi na vulgaran, prizeman, neinventivan, nesmiješan, nezanimljiv, nebitan, a konačno i uvredljiv način.”

Po prvostupanjskom sudu, radi se o zlouporabi novinarskog posla, dakle, pod krinkom novinarstva, s izravnom namjerom vrijeđanja.

Drugostupanjski Sud potvrdio je prvostupanjsku presudu te zaključuje kako “…Pravilno je prvostupanjski sud naveo kako se u ovom konkretnom slučaju ne radi o pisanju u javnom interesu već o zlouporabi novinarskog posla.

Budući je navedeni tekst napisan s očiglednim ciljem omalovažavanja privatnog tužitelja te da na takav način našteti njegovoj časti i ugledu”, stoji u odluci drugostupanjskog suda iz siječnja 2024. u slučaju teksta objavljenog na Indexu. Tekst je objavljen pod naslovom ”Mima Simić je oduzela Željki Markić nevinost, a ona nije ni prokrvarila”.

“Sloboda izražavanja ograničena je pravom pojedinca da od drugih zahtjeva poštovanje njegova dostojanstva, da ga ne omalovažava i da umanjuje njegov ugled u životnoj zajednici.

U ovom konkretnom slučaju i po stavu ovog drugostupanjskog suda okrivljenica u svojstvu novinarke objavljujući predmetni tekst na navedenom Internet portalu nije nastupila u javnom interesu. Već isključivo kako bi udovoljila potrebi publike za senzacijom. Birajući riječi koje su karakteristične za tzv. “žuti tisak”, te u ovom slučaju nema pravo na zaštitu”, dodaje drugostupanjski sud.

Kolumnistica Indexa vrijeđala Markić zbog tužbe LGBT aktivistice 

Batinić je svoj vulgaran tekst napisala kao komentar nepravomoćne presude koju je u sporu LGBT aktivistice Mime Simić protiv dr. Markić donijela sutkinja Sandra Kantolić.  Simić je Željku Markić tužila za klevetu. I to zato što je u razgovoru za Jutarnji list 2016. iznijela mišljenje da je Simić u sukobu interesa jer je kao član Povjerenstva ministarstva kulture dodijelila novac mediju u kojem radi njezina partnerica.

Ovo je već druga osuđujuća presuda protiv tog portala, a u korist dr. Markić. Naime, zbog iste kolumne dr. Markić je tužila i izdavača portala Index.hr, tvrtku Indeks promocija d.o.o.

Dana 23. lipnja 2021. Županijski sud u Velikoj Gorici donio je po toj tužbi pravomoćnu presudu po kojoj Indeks promocija d.o.o. mora dr. Željki Markić, platiti 20.000,00 kn sa zakonskim zateznim kamatama od 20. travnja 2018. i odvjetničkim troškovima.

Sud je tada utvrdio „da tuženik nije vodio računa da objavljenim informacijama vrijeđa dostojanstvo, čast i ugled tužiteljice već je krajnje neprofesionalno postupio objavivši o tužiteljici vulgarne, uvredljive i krajnje omalovažavajuće informacije“ s ciljem diskreditiranja u javnosti.

Lijep prihod je ostavarila Željka Markić od Indexa zbog jednog teksta – ukupno 4.236  eura. Plus kamate.

M. Marković /Foto: Društverne mreže


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Muškarac u kinu napao ženu. Boksač ga pretukao pred svima: “Morao sam”

U španjolskom gradu Leonu došlo je do sukoba u jednom kinu. Kao da sukob u…

5 minuta prije

Domovinski pokret izbacuje Jurčevića: “Demokratični smo, ali on je pretjerao”

Povjesničar Josip Jurčević će biti izbačen iz Domovinskog pokreta nakon što je odbio dati svoj potpis Andreju Plenkoviću za…

13 minuta prije

Besplatne casino igre za mobitel: Uživajte u zabavi gdje god da ste!

U današnjem digitalnom dobu, mobilni uređaji postaju sve više integrirani u naše svakodnevne živote, pružajući…

57 minuta prije