Kategorije Premium sadržaj

OTKRIVAMO: Lavrova je u Zagrebu oduševila jedna izuzetna knjiga

Širi dalje

Sergej Viktorovič Lavrov, šef ruske diplomacije napustio je jučer Zagreb gdje je očarao hrvatski politički vrh do te mjere da ga je kolega Gordan Grlić-Radman nazvao – “starim prijateljem”.



Mnogo je protokolarnih darova Lavrov sa sobom ponio u Moskvu. No, ima jedan poklon koji odskače od svega što su mu poklonili domaćini. Kako doznajemo, prilikom otvaranja nove zgrade veleposlanstva, dobio je raskošnu monografiju hrvatskih i ruskih autora “Naš MAKS”.

Knjiga je posvećena poznatoj međunarodnoj izložbi zrakoplovne i svemirske tehnike – MAKS (rus. Meždunarodnij aviaciono-kosmičeskij salon), a koja se svake neparne godine održava u Žukovskom pokraj Moskve.

Autori Dorijano Mohorović, Mihail Agafonov i Danijel Vuković knjigu su objavili na hrvatskom i ruskom jeziku. Izdavač je tvrtka Elevon tehnologije iz Zagreba, a nakladnik Grafoprom Tisak iz Lepoglave.

Na ukupno 496 stranica opisuje se svako izdanje MAKS-a te prati razvoj ruske zrakoplovne tehnike. Posebna je zanimljivost što su najeminentnija imena iz ruskog zrakoplovstva i kozmonautike vlastitim tekstovima sudjelovali u uvodnom djelu ove izuzetne knjige. Spomenimo testne pilote poput legendarnog Viktora Pugačeva, Sergeja Bogdana i Magomeda Tolbojeva.

Svoj uvodni osvrt pružio je i čuveni kozmonaut Sergej Zaljotin, zadnji zapovjednik ruske orbitalne postaje „Mir“ koji je prošle godine posjetio Hrvatsku. Čitateljima se obraća i gradonačelnik Žukovskog Jurij Prohorv, kao i ruska „kraljica neba“ Svetlana Kapanina, poznata sportska pilotkinja.

Uvodno slovo pružili su i piloti HRZ-a, junaci Domovinskog rata Danijel Borović, Ivan Selak i Ivica Ivandić, a također i proslavljeni admiral Davor Domazet Lošo.

Pilot Borović ruskoj i hrvatskoj publici plastično približava svoje višegodišnje iskustvo letenja na MiGu-21. Nije zaobišao ni vježbe za američkim zrakoplovcima. “Bili su to dvoboji, piše Borović, u kojima su nerijetko hrvatski MiGovci izlazili kao pobjednici.”

O povijesnoj povezanosti Hrvata i Rusa piše Denis Krnić.

Autor otkriva kako je naš blaženi Ivan Merz štovan kao zaštitnik mladeži u katoličkoj zajednici grada Habarovska u istočnom Sibiru. Također, autor se posvetio ruskoj podršci tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća koja je pružena hrvatskoj borbi za samostalnost i predsjedniku Franji Tuđmanu.

Godinu dana nakon „Oluje“, u Moskvi, Boris Jeljcin odlikovao je hrvatskog predsjednika Tuđmana najvišim ruskim državnim odličjem „Medaljom Žukov“.

U knjizi je i predsjednik Bugarske, bivši pilot MiGa-29, Rumen Radev koji „Naš MAKS“ opisuje kao – jedinstvenu knjigu. Knjiga čak donosi i pozdravno slovo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Drago mi ja da ima ovakvih ljudi – ruski i hrvatski stručnjaci napravili su kvalitetnu knjigu”, kratko je knjigu ocijenio Lavrov na svom putu u Moskvu.

Nema dileme, ova sjajna knjiga Lavrovu će baciti sasvim novi pogled na budućnost hrvatsko-ruskih odnosa.

M. Marković/Foto: press office MVP Russia


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Zlatko Hasanbegović: “Potpuno se slažem s onim što je Pupovac rekao!”

Nakon što je Milorad Pupovac u srijedu za N1 Televiziju rekao da su se nedavno…

1 sat prije

U kampanji za EU izbore desnica zavladala društvenim mrežama

Krajnje desne populističke stranke prednjače pred strankama srednje struje u borbi za pažnju birača na…

1 sat prije

HDZ i DP dogovorili Vladu, premijer je Andrej Plenković

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi…

2 sata prije