Kategorije Premium sadržaj

Ova dva zastupnika bila su i u prvom sazivu Sabora 1990. godine

Širi dalje

Bivši splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara objavio je fotografiju iz Sabora s kolegom Antom Prkačinom.  Povod za zajedničku fotografiju na dan raspuštanja Sabora je vrlo zanimljiv.



“Dvi jedine stare karampane iz prvog saziva Sabora 1990. kad smo rušili komunizam i gradili novo društvo. Danas smo se raspustili i na dva miseca Vas oslobodili nas i naših bisera.

Nadam se da ćete zaslužit bolji idući saziv. Barem malo sličniji onomu prvome – ponosnome i hrabrom. Bilo je i dobroga svita među nama u ovomu sazivu. Sad je na Vama”, poručio je Opara.

Andro Krstulović Opara (Split, 1967.) hrvatski je arheolog, povjesničar umjetnosti i političar, bivši gradonačelnik grada Splita. Član je Hrvatske demokratske zajednice.

Osnovnu i srednju školu zabršio je u Splitu te je pohađao Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je završio doktorski studij graditeljskog nasljeđa. Kasnije je diplomirao kao povjesničar umjetnosti i arheolog.  Pohađao je Arhitektonski fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao.

Dodatno se školovao u Diplomatskoj akademiji u Beču 1993. i Diplomatskoj Akademiji Ministarstva vanjskih poslova RH 1995.

Bio je član Prvog saziva Hrvatskog sabora 1990., šefa kabineta ministra znanosti i tehnologije (1992. – 1993.). Bio je ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića (2008. – 2015.), konzul savjetnik u Generalnom konzulata Repubike Hrvatske u Milanu (1995. – 2000.).

Ante Prkačin i ja.
Dvi jedine stare karampane iz prvog saziva Sabora 1990. kad smo rušili komunizam i gradili novo…

Objavljuje Andro Krstulovic OparaČetvrtak, 14. ožujka 2024.

Ante Prkačin (Slavonski Brod, 1953.), hrvatski vojnik, političar i poduzetnik.

Na početku demokratskih promjena priključuje se Hrvatskoj demokratskoj stranci i postao zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora, u Vijeću udruženog rada. Zastupnik je bio i u drugom sazivu Sabora, ali tad u Hrvatskoj stranci prava, ali za vrijeme mandata postaje neovisan zastupnik.

U Domovinskom ratu bio je u zapovjedništvu Hrvatskih obrambenih snaga ( HOS) odakle nosi čin generala HOS-a.

U listopadu 1999. utemeljuje stranku Nova Hrvatska, čiji je i prvi predsjednik. Kandidirao se za predsjednika RH na izborima 2000. godine. Ponovo se vraća u HSP 2011. godine, a 2020. godine priključuje se u Domovinski pokret Miroslava Škore uoči parlamentarnih izbora 2020., na kojima s više od 5300 preferencijskih glasova osvaja zastupnički mandat.

M.M. /Foto: Facebook

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Obratio se Plenković: “Nova Vlada možda čak u petak”

Premijer Andrej Plenković obratio se nakon završetka sjednice šireg Predsjedništva stranke. Kazao je da su…

36 minuta prije

Putin smijenio ministra obrane, formalno ga postavio na višu dužnost

Ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je na mjesto Sergeja Šojgua predložio novog ministra obrane, civila…

54 minute prije

Napokon da Jadranku Kosor netko nazove pravim imenom

Danas  su se na društvenim mrežama sukobile bivša premijerka Jadranka Kosor i aktualna saborska zastupnica…

1 sat prije