Kategorije Premium sadržaj

OVO JE SMIJEŠNO: Kako je SDP objasnio poraz u Lici

Širi dalje

U nedjelju će se, nakon tri mjeseca, okupiti najviše SDP-ovo stranačko tijelo – Glavni odbor. Uoči toga, popodne se sastalo Predsjedništvo stranke koje je Glavnom odboru preporučilo da potvrdi ujedinjenje stranke “Naprijed Hrvatska” bivšeg predsjednika Ive Josipovića s SDP-om.



Na Glavnom odboru SDP-a bilo je riječi i o lošem rezultatu stranke na izborima u Ličko-senjskoj županiji.

Gotovo svi u vrhu SDP-a slažu se da je stranka na izborima u Ličko-senjskoj županiji doživjela fijasko. Mišljenja im se razilaze samo kad treba utvrditi krivca. Oni koji su skloni predsjedniku Davoru Bernardiću kažu da on s tim debaklom nema ništa, jer, kažu, ako je on krivac za to, onda je i zaslužan za uspjeh u Ogulinu.

Poručuju da se krivac za fijasko u Lici sam detektirao i sam se kaznio – to je predsjednik ličko-senjskog SDP-a Tomislav Zrinski koji je podnio ostavku.

Isti taj Tomislav Zrinski predložio je suspenziju četvorice članova Predsjedništva SDP-a koji nisu skloni Bernardiću, a mišljenje je da to nije radio bez naputaka vrha stranke, kao što bez toga nije izbacivao kvalitetne ljude iz ličko-senjskog SDP-a. Oni neskloni Bernardiću tvrde da i vrh stranke mora snositi odgovornost za neuspjeh u Lici.

Obrazloženje SDP-ovih samo 851 glas ili manje od 4 posto dao je politički tajnik Davorko Vidović.

Kazao je kako su sve liste pa uključujući i one novaljskoga gradonačelnika Ante Dabe i gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića (HSP) bile HDZ-ove te je stoga veliki dio glasača SDP-a izrazio revolt neizlaskom na izbore.

Priznao je Vidović i da su svojoj organizaciji imali problema te da u Lici nikada nisu dobro stajali, a potom je iznio još jedan pomalo bizaran razloga za poraz.

“Postoji teza s kojom smo se prilično složili, a to je da je dio naših glasača koji nisu željeli da HDZ pobjedi, a računali su da SDP nema ozbiljne izglede, oni su u jednom dijelu dali podršku Darku Milinoviću čime su htjeli poslati poruku i HDZ-u”, kazao je Vidović.

Iako se očekivalo da će u nedjelju na sjednici Glavnog odbora SDP-a biti utvrđena lista za europske izbore do toga još neko vrijeme neće doći. Naime, u SDP-u su zaključili da njihova lista ovisi vanjsko-političkim faktorima.

R.I./Foto:pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rafalei će sutra letjeti nad Hrvatskom. Evo gdje ih sve možete vidjeti

Dva hrvatska Rafalea će u srijedu 1. svibnja 09:00 do 11:00  u čast vojno redarstvene…

7 minuta prije

Plenković potvrdio: “Novih izbora neće biti, pobjednici formiraju vladu”

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke najavio je da će sutra građani moći vidjeti…

39 minuta prije

Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. “Moja omiljena političarka, jedva čekam”

Aleksandar Stanković na Facebook profilu emisije najavio je ovotjednu gošću emisije Nedjeljom u dva. Gošća…

3 sata prije