Kategorije Premium sadržaj

‘POBAČAJ NAŽIVO’: Sve upućuje na to je hajka na Dubrovačku bolnicu izmišljena

Širi dalje

Sve  informacije upućuju Da se nepotrebno  digla hajka oko slučaja ‘abortusa bez anestezije’ u Općoj bolnici Dubrovnik, kako je javnost izvijestila predsjednica Komore primalja Barbara Finderle iz Rijeke.



Lokalni Dubrovački dnevnik je objavio da taj slučaj ipak nije onako jednostran kako se ispočetka pisalo

Informacija o pobačaju bez anestezije stigla je od Barbara Finderle, predsjednice Komore primalja, koja je na kongresu koordinacija komora u zdravlju navela primjer liječnika iz Rijeke “koji je odlazio na ispomoć u dubrovačku bolnicu. Ondje su, kazala je, svi anesteziolozi u smjeni uložili prigovor savjesti pa je ginekolog morao pobačaj obaviti naživo”.

Dubrovački dnevnik, pozivajući se na pouzdane izvore, piše kako je taj zahvat prošloga ljeta rađen u lokalnoj anesteziji jer je pacijentica tako htjela.

Barbara Finderle, predsjednica Komore primalja

Također, pacijentica se nakon zahvata nije žalila na nikakve bolove. Međutim, problem je ispao u tome što je liječnik koji je zahvat radio, dakle riječki ginekolog, to kazao svojoj supruzi, koja je inače primalja te članica Komore primalja.

U dubrovačkoj bolnici su razočarani zašto je cijelu priču izdramatizirala do te mjere da je rekla kako je pobačaj rađen naživo te kako su se anesteziolozi pozvali na priziv savjesti.

Što se tiče priziva savjesti većina anesteziologa u Općoj bolnici Dubrovnik poziva se na isti, no kad se radi o abortusu, koji dakle ne spada pod domenu hitnih operacija, on se čini onda kad je u bolnici osoblje koje se ne poziva na priziv savjesti.

Dr. Bekić: ‘Život počinje začećem’

U svakom slučaju, priča za poseban neki okvir je pozivanje liječničkog osoblja na priziv savjesti, ali činjenica je i da u ovom slučaju krimen ne stoji na osoblju OB Dubrovnik, odnosno kako je priča nastala tek iz igre “gluhih telefona” između riječkog ginekologa i njegove supruge, što je na koncu eto rezultiralo i nepotrebnom hajkom na osoblje dubrovačke bolnice, piše Dubrovački dnevnik.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić naveo je da nemaju saznanja o takvom slučaju.

“OB Dubrovnik omogućava pobačaj, a dvije anasteziologinje koje rade nemaju priziv savjesti te je pobačaj dostupan.”

O medijskom linču na bolnicu zbog navodnog priziva savjesti ansteziologa, naglašava da je “osoba koja nije djelatnica, uprla prstom u našu bolnici. Proveli smo nadzor i takav slučaj nije evidentiran, nije bilo pritužbe pacijentice, niti struke” te je uputio na izvor informacija.

Osim što je demantirao tvrdnje predsjednice komore primalja, istaknuo je još jednom da “OB Dubrovnik omogućava pobačaj. Nažalost, jer smo pobornici života, a bilo bi najbolje da do takvih situacija nikada i ne dolazi” te naveo je njemu kao ocu četvero djece “situacija čista – život počinje začećem, a trudnicama koje su prisiljene na pobačaj iz zdravstvenih i nezdravstvenih razloga izrazito je teško.”

Priziv savjesti nije samo karakterističan za ginekologiju, ravnatelj Bekić istaknuo je slučaj splitskih ortopeda koji su se pozvali na priziv savjesti i odbili ugraditi nekvalitetne proteze.

Komentirajući informaciju o ovom slučaju ministar Milan Kujundžić je rekao kako Ministarstvo uvijek reagira u takvim slučajevima. “Uvijek reagiramo kad dobijemo dojavu o kršenju zakona, pa smo tako i od dubrovačke bolnice zatražili očitovanje, a onda ćemo poslati inspekciju”, kazao je Kujundžić.

Sve što nije u skladu s etikom i moralom je za osudu, kazao je dodavši kako bi bolnica u slučajevima priziva savjesti liječnika trebala dovesti druge liječnike koji će obavljati pobačaje ili sklopiti govore s drugim bolnicama, gdje se ti postupci obavljaju.

R.I./Foto:screenshot

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. “Moja omiljena političarka, jedva čekam”

Aleksandar Stanković na Facebook profilu emisije najavio je ovotjednu gošću emisije Nedjeljom u dva. Gošća…

2 sata prije

Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao ovakav HDZ

Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govorio o pregovorima o sastavljanju većine i raskol u…

3 sata prije

Glavni tajnik DP-a objavio fotke s obiteljske proslave

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro objavio je na Facebooku fotografije s krizme svoga sina.…

4 sata prije