Kategorije Premium sadržaj

Poljski veterinar spasio 260 pasa i mačaka iz ukrajinske ratne zone

Širi dalje

Veterinar iz Poljske Jakub Kotowicz, kojega mnogi smatraju junakom nakon što je putovao u  ratom zahvaćenu Ukrajinu da bi spasio napuštene životinje koje su se našle usred ratne zone, dosad je u trima konvojima spasio više od 200 mačaka i 60 pasa iz grada Lavova.



Prošli je tjedan u ratnu zonu konvojem otputovao iz Przemyśla na poljskoj granici i kaže da nije spavao pet dana, piše Mirror.

“Sve životinje su pod jakim stresom. Granicu smo prešli zahvaljujući diplomatskoj propusnici, a red za izlazak iz Ukrajine bio je jako dug”, rekao je 32-godišnji veterinar.

“Životinje ćemo pokušati udomiti diljem Europe. Neke smo mačke već spojili s njihovim ukrajinskim vlasnicima. Kupili smo dva vozila, a za jedan smo izdvojili 12.500 funta. Životinje u vrlo teškom stanju kod nas će provesti dva ili tri mjeseca.”

Kad mu je bilo 17 godina, Jakub je osnovao dobrotvornu organizaciju za spašavanje životinja pod nazivom Zaklada ADA, a sad će mu poslužiti za spašavanje onih zarobljenih u ratu.

Među spašenim životinjama su pas Vir, kojega je metak pogodio u kralježnicu i patuljasti jarac Saša kojemu su deformirane noge.

Mladi veterinar kaže da će, zajedno s kolegama sljedeći konvoj nastojati organizirati idući tjedan.

Ambiciozan plan njegove dobrotvorne organizacije je kupiti još jedno vozilo hitne pomoći i pretvoriti nekadašnju pizzeriju u prostor za spašene životinje iz Ukrajine. Ondje bi trebalo biti i skladište sa zalihama hrane.

Jaubu pomažu i ljudi iz brojnih zemalja svijeta. Jedan od njih je Britanac Nick Tadd, koji se bavi fotografiranjem divljih životinja.

On je prije dva tjedna otputovao u Przemyśl da bi volontirao u Zakladi ADA i kaže da se ne planira vratiti u engleski grad Guildford.

Ovaj je 55-godišnjak dosad prikupio 60.000 funta da bi pomogao u Jakubovim misijama spašavanja životinja. Kaže da će, ako zaklada uspije prikupiti dovoljno novca, kupiti još jedno vozilo hitne pomoći.

Hina/Foto: Tom Maddick / SWNS


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

16 minuta prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

43 minute prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije