Kategorije Premium sadržaj

Poznati su uzroci smrti Mattea Ružića, nije preminuo od astme

Širi dalje

Poznati su uzroci smrti Mattea Ružića koji je tragično preminuo prošle nedjelje u Zaprešiću. Neslužbena je informacija, ali iz prve ruke, da uzrok smrti nije astma.  



Matteu Ružiću pozlilo je na ulici u prošlu nedjelju popodne. Hitna je, prema riječima svjedoka, došla nakon12 minuta, a u njoj nije bilo liječnika, nego samo tehničar i medicinska sestra.

Matteu su pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tu zatekla te drugi prolaznici.

Nakon nekog vremena je stiglo drugo vozilo iz Jastrebarskog, no bilo je prekasno. Liječnik je konstatirao smrt.

Da bi utvrdili sve okolnosti smrti mladog čovjeka u Zaprešić je poslana Zdravstvena inspekcija, a o rezultatima je javnost tri dana kasnije izvijestio ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić. Kazao je da je inspekcijski nalaz pokazao da je ‘sustav funkcionirao, da je postupano prema hrvatskoj regulativi i standardima’.

Ministar Kujundžić je tri dana nakon tragedije u Zaprešiću na press konferenciji opširno govorio o tom slučaju kazavši da inspekcijski nalaz pokazao da je sustav funkcionirao, da je postupano prema hrvatskoj regulativi i standardima. Detaljno opisao hodogram Hitne pomoći tog kobnog nedjeljnog popodneva koje je bilo kobno za Tri dana nakon tragedije u Zaprešiću .

“U roku od tri minute od poziva medicinska sestra i vozač bili su s opremom kod pacijenta. Medicinska sestra u prolazu je počela reanimaciju. Prema njezinoj izjavi pacijent nije imao puls i nije bilo disanja. Isto zatiče i medicinska sestra iz doma zdravlja u Zaprešiću koja radi reanimaciju srca.

Nakon  20 minuta stigao je tim jedan s liječnikom i konstatirao da je smrt nastupila. To je bila nagla smrt u vrlo kratkom vremenu. Pacijent je imao astmu, a mi znamo da se od astme ne umire naglom smrću te je vjerojatno u podlozi bila još neka bolest, pričekajmo nalaz obdukcije”,  rekao je ministar.

Dakle, u nedjelju popodne primili smo neslužbenu informaciju da pokojni Matteo nije preminuo od astme, nego je, da citiramo ministra, ‘u podlozi bila neka druga bolest’.

Da su nalazi poznati i ministru i premijeru, svjedoči iz jutrošnja izjava premijera Andreja Plenkovića:

“Ne dopuštam hajku na ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog slučaja smrti mladića u Zaprešiću jer ne postoji objektivna odgovornost koja bi dotaknula ministra.”

Premijer je još jednom ponovio sućut obitelji

“Izražavam osobno žaljenje i sućut Vlade obitelji preminulog Mattea. S ministrom sam temeljito prošao rezultate inspekcijskog nadzora, ali želim i da Zavod za sudsku medicinu donese cjelovito izvješće. Ministar radi svoj posao”,  kazao je Plenković, požalivši se na niz dezinformacija oko te teme kazavši da je Hrvatska u nekim segmentima pružanja hitne pomoći kvalitetnija i bolja od europskog prosjeka.

Objava službenih podataka iz  Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku o uzrocima smrti Mattea Ružića očekuju se u popodnevnim satima

M. Marković/Foto:rtl


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uoči Eura Milanović odlikovao Vatrene za uspjeh u Kataru

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je i odlikovao igrače i članove stručnog stožera hrvatske…

2 minute prije

Bila je prvakinja Europe, danas prodaje golišave fotke: ‘Preporučila bih svima da se skinu i rašire noge’

Bivša košarkašica Milica Dabović (42), koja je posljednjih godina u centru pažnje zbog platforme za…

2 sata prije

Ivan Turudić, novi glavni državni odvjetnik zaslužuje povjerenje

Još uvijek se ne stišavaju burne reakcije oporbe i njihovih članova na izbor nedavno imenovanog…

3 sata prije