Kategorije Premium sadržaj

Preminuo general Rajko Rakić, bio je desna ruka Ante Gotovine u “Oluji”

Širi dalje

U nedjelju 14. svibnja u Zadru, u 79. godini života, je preminuo general bojnik Hrvatske vojske Rajko Rakić. Bio je jedan od najbližih suradnika i desna ruka generala Ante Gotovine u brojnim operacijama Domovinskog rata.



Zbog zasluga u Domovinskom ratu tri puta je izvanredno promaknut u viši čin. Posljednji ispraćaj generala Rakića bit će u srijedu 17. svibnja na gradskom groblju Zadar u 14 sati.

“Umro je jedan od najboljih hrvatskih generala, Rajko Rakić! Velike su, ogromne, tvoje zasluge u Domovinskom ratu! Sućut obitelji, a tebi, prijatelju, posljednji pozdrav i laka zemlja!”, stoji uz obavijest o smrti generala Rakića.

General Rakić rođen je 30. listopada 1944. godine u Radašinovcima kraj Benkovca. Protuavionsku podoficirsku školu završio je u Zadru 1963., a Vojnu akademiju Kopnene vojske završio je 1968. godine. Službovao je Zadru, Subotici, Banjaluci pa opet Zadru.

JNA je, na osobni zahtjev, napustio 9. rujna 1991. i 2. listopada 1991. se prijavio u Hrvatsku vojsku, prvo u 112. brigadu HV-a, a zatim u djelatnu vojnu službu. Vrlo brzo, 18. listopada 1991. imenovan je načelnikom operativno-nastavnog sektora Zadar.

Izradio je više priručnika za obuku, a pod njegovim nadzorom formirano je Specijalističko obučno središte “Damir Tomljanović Gavran”.

Tijekom Domovinskog rata sudjelovao je u operacijama “Maslenica”, “Zima 94”, “Ljeto 95”, “Oluja” i “Maestral”. Za zasluge u Oružanim snagama RH primio je brojna priznanja i odličja, a od stranih odlikovanja dobio je viteško odličje Order of merit Grand Knight CISM.

Zbog zasluga u Domovinskom ratu tri puta je izvanredno promaknut u viši čin. Umirovljen je 30. prosinca 2002. godine u činu general bojnika.

General Rajko Rakić časnik je Hrvatske vojske koji je najduže vrijeme proveo surađujući neposredno s generalom Antom Gotovinom. Kao njegov operativni časnik i planer, general Rakić aktivno je sudjelovao u planiranju i izvođenju svih akcija kojima je zapovijedao general Gotovina i to od kraja listopada 1992. kada je Gotovina preuzeo zapovijedanje 6. operativnom zonom u Splitu.

Ratovanje s Gotovinom Rakić nastavlja i u Oluji, a kad je Gotovina preuzeo Glavni inspektorat, Rakić mu je bio pomoćnik za vojni sektor.

U Ratnoj  školi Hrvatske vojske predavao je povijest Domovinskog rata. Nedavno je, na predavanju zadarskim osnovcima, general Rakić ukazao na činjenicu da je tijekom Domovinskog rata Hrvatska vojska izvela ukupno 17 vojno-redarstvenih operacija, a njih devet je zapovijedao Ante Gotovina.

Rakić je napisao knjigu “Umijeće zapovijedanja” o generalu Gotovina koja se koristi kao udžbenik na vojnim učilištima.

Po umirovljenju Rakić se bavio proučavanjem povijesti Domovinskog rata, a osim knjige “Umijeće zapovijedanja” Rakić je suautor knjige “Kratki pregled vojnih djelovanja u Domovinskom ratu 1991.- 1995.” te knjige “Ratne teme i ostalo”.

M. Marković/Foto: privatni izvor


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

7 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

7 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

8 sati prije