Kategorije Premium sadržaj

Preminuo je mr. sc. Miroslav Milinović, pionir interneta u Hrvatskoj

Širi dalje

U petak, 10. rujna 2021. godine iznenada je, u 59. godini života preminuo mr. sc. Miroslav Milinović, dugogodišnji pomoćnik ravnatelja “Srca” (Sveučilišni računski centar) za informacijsku i posredničku infrastrukturu i voditelj mnogih timova i nacionalnih projekata.



Izniman je i neizbrisiv doprinos koji je Miroslav Milinović dao Srcu, rezultatima Srca, a time i akademskoj i istraživačkoj zajednici kojoj Srce služi kao i međunarodnim timovima i projektima.

Mr. sc. Miroslav Milinović rođen je u Zagrebu 1. listopada 1962. godine gdje je završio osnovnu školu i Matematičko-informatički obrazovni centar (MIOC). Diplomirao je na Matematičkom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1987. godine i stekao zvanje diplomiranog inženjera matematike. Magisterij znanosti stekao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u studenom 2003. godine.

Odmah nakon diplomiranja zaposlio se u lipnju 1987. godine u Srcu kao pripravnik i od tada je napredovao kroz stručnu i poslovnu hijerarhiju do pozicije pomoćnika ravnatelja na kojoj se nalazi sve od 1. listopada 1998. godine.

Mnogobrojni su projekti na kojima je Miro sudjelovao i koje je vodio. Od Sustava znanstvenih informacija Hrvatske (SIZIF) u 80-ima, pa preko uspostave i funkcioniranja hrvatskog BITNET čvora krajem 80-ih i početkom 90-ih do uspostave i održavanje usluga u okviru IBM Akademske inicijative početkom i sredinom 90-ih.

Veliki je doprinos dao uspostavi i izgradnji mnogobrojnih internetskih servisa i usluga u doba dovođenja Interneta u Hrvatsku i izgradnje akademske i istraživačke mreže CARNET, spomenimo samo uslugu javnog računala ili javne modemske ulaze te sustav podrške korisnicima Interneta početkom i sredinom 90-ih godina. Bio je i voditelj projektnog tima uspostave i prvi predsjednik programskog odbora CARNET-ove korisničke konferencije CUC (u razdoblju od 1999. do 2005. godine).

Kao pomoćnik ravnatelja Srca, prvo za informacijske i korisničke sustave zatim za informacijske sustave i aplikacije i na kraju za informacijsku i posredničku infrastrukturu, Miroslav Milinović je koordinirao rad mnogobrojnih timova Srca koju su gradili i razvijali nacionalne informacijske sustave i internetske aplikacije i osiguravali njihovu interoperabilnost s drugim sustavima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Postoji nekoliko velikih projekata i sustava koje i danas intenzivno koriste tisuće korisnika, a ti sustavi su neraskidivo vezani za rad i angažman Miroslava Milinovića koji je kao voditelj ili suvoditelj timova suštinski doprinio njihovom nastanku i razvoju, a bili su i predmetom njegove posebne i stalne profesionalne brige i pozornosti: sustav elektroničkih identiteta AAI@EduHr – autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja RH, globalna roaming usluga eduroam, Portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima – Hrčak.

Ovi projekti i sustavi bili su u trenutku svojeg nastanka pravi pionirski iskoraci na razini ne samo hrvatske, nego i paneuropske e-infrastrukture. Među takvim pionirskim projektima nastalim pod vodstvom Miroslava Milinovića svakako treba spomenuti i Projekte mjerenja hrvatskog web prostora (MWP, prvo provedeno 2002. godine) i Projekt uspostave sustava za preuzimanje i arhiviranje obveznog primjerka hrvatskih mrežnih publikacija (DAMP/HAW) za potrebe NSK.

Ulažući veliku energiju u izgradnju i razvoj sustava i digitalnih usluga za potrebe akademske i istraživačke zajednice u Hrvatskoj Miroslav Milinović je puno vremena i energije ulagao i u suradnju s povezanim međunarodnim e-infrastrukturnim projektima i institucijama.

Miroslav Milinović je bio međunarodno priznat i prepoznat kao ugledni hrvatski stručnjak u području izgradnje moderne e-infrastrukture i digitalnih usluga, a njegove međunarodne aktivnosti značajno su pridonijele povezanosti i interoperabilnosti sastavnica hrvatske nacionalne e-infrastrukture s europskom i globalnom.

Miroslav Milinović je autor velikog broja znanstvenih i stručnih članaka, tečajeva, priručnika, kao i izlaganja na mnogobrojnim međunarodnim i hrvatskim stručnim skupovima vezanim za internetske tehnologije, informacijske sustave i aplikacije te sustave povjerenja.

Bio je zaljubljenik u odbojku, dugo godina aktivni međunarodni odbojkaški sudac, aktivan u Udruzi sudaca Zagrebačkog odbojkaškog saveza.


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Vrkljan pisao Grbinu: Raskrinkao sam tvoju podavlu “desnim strankama”

Nakon što ga je prozvao na press konferenciji Milan Vrkljan bivši saborski zastupnik, uputio je…

4 minute prije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

9 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

12 sati prije