Kategorije Premium sadržaj

PREOKRET U SLUČAJU ZADAR! Ustavni sud ukinuo odluku o pritvora petorici mladića

Širi dalje

Ustavni sud smatra da je rješenje o pritvoru nezakonito i da je povrijeđeno pravo na slobodu osumnjičenicima. Posredno tumačeći, ljevičarska rulja je izmislila slučaj silovanja u Zadru i danima terorizirala cijelu Hrvatsku. Što će sada reći Jelena Veljača, Zoran Šprajc, Rada Borić, Predrag Matić i ostali lakrdijaši



Piše: Ivica Marijačić/Hrvatski tjednik

Ustavni sud Republike Hrvatske ukinuo je kao nezakonito Rješenje Vijeća Županijskoga suda u Zadru kojim je određen pritvor petorici mladića sa zadarskoga područja koje su mediji u Hrvatskoj označili da su akteri tzv. grupnoga silovanja nad jednom djevojčicom i da su to činili u kontinuitetu od gotovo godinu dana.

Po Rješenju Ustavnoga suda RH, nije postojao ni jedan jedini razlog za istražni zatvor mladića. Rješenje Vijeća Županijskoga suda stoga je ukinuto kao nezakonito.

Ustavni sud RH donio je Rješenje po ustavnoj žalbi odvjetnika jednoga od prijavljenih mladića. Zanimljivo je da je riječ o odvjetniku mladića koji je u kaznenoj prijavi zapravo jedini prijavljen za silovanje, dok za tzv. grupno silovanje nitko nije ni prijavljen.

Petorica mladića prijavljena su za spolni odnos bez pristanka djevojčice te za neka druga lakša kaznena djela iz istoga sklopa kaznenih djela, ali za grupno silovanje, unatoč tome što jedino o tome bruje mediji, nitko nije prijavljen, dok je za individualno silovanje, prijavljen samo jedan od njih.

Budući da je Ustavni sud RH sada donio ovo Rješenje po žalbi njegova odvjetnika, očito je da će teško opstati i inkriminacija protiv jednoga mladića za individualno silovanje. Zapravo, cijeli spis upućuje da je sve što se događalo između djevojčice i mladića bio obostrani dragovoljni maloljetnički seks, a ne silovanje.

Ta odluka Ustavnoga suda nema nekoga praktičkoga značaja za aktere ove priče i njihov trenutačni status slobode ili pritvora.  Naime, mladići su proveli tri tjedna u pritvoru i nakon što su saslušani svi svjedoci, pušteni su prije desetak dana.

Podsjetimo, sudac istrage u Zadru Ivan Marković je nakon policijske kaznene prijave i nakon pozornoga proučavanja slučaja, odredio zaštitne mjere mladićima uz uvjet da će, ako ih prekrše, odmah biti pritvoreni. Sudac Marković prihvatio je, dakle, policijsku sumnju o kaznenome djelu, ali budući da između mladića i djevojke ničega nije bilo zadnjih pola godine i budući da je sama djevojka na društvenim mrežama isticala prijateljstvo s njima nakon svega, nije smatrao potrebnim odrediti im pritvor. Njegova je odluka izazvala konsternaciju dijela medija, nevladinih udruga i aktivista koji su u danima nakon što je slučaj dospio u javnost diljem Hrvatske organizirali prosvjede protiv sustava koji navodno štiti silovatelja. Mladići su pritvoreni pod pritiskom javnosti.

U tim trenutcima euforije ljevičarske rulje nije bilo mjesta za glas razuma, za činjenice iz samoga spisa jer ljevičarska rulja ne prihvaća stvarnost onakvu kakva jest, nego samo onakvu kakvu je zamislila da mora biti.

Cijeli slučaj sada odlazi u potpunu tišinu. Oni koji su bez ikakva pokrića izazvali skandal, uništili su život jednoj djevojčici i petorici mladića. Što će sada reći Jelena Veljača, Zoran Šprajc, Rada Borić, Predrag Matić i ostali koji su se nadmetali u pljuvanju hrvatske katoličke sredine koju su smatrali krivom za silovatelje?

Kao što ni samome sucu Markoviću nije bilo lako tih dana, jer je bio izvrgnut nečuvenim uvredama i prijetnjama smrću, tako ni Hrvatskome tjedniku nije bilo lako. Jedino smo mi objavili istinu o tome slučaju i dakako bili označeni kao fašistički, ustaški i kako sve ne.

Čak je i voditelj Bujice Velimir Bujanec odbio reklamirati taj broj Hrvatskoga tjednika insinuirajući da smo mi tobože na strani silovatelja, svrstavši se potpuno iracionalno na stranu ljevičarskih bukača, nakon čega smo prekinuli suradnju s njima.

A čak je i Zakon bio na našoj strani jer po Zakonu je svatko nevin prije pravomoćne presude, a oni su proglasili silovateljima mladiće prije bilo kakve presude i bez ikakva uvida u sami predmet. Samo zahvaljujući disfunkcionalnome pravnome sustavu, ti ljudi prolaze bez ikakvih posljedica. Poslije njnih ostala je pustoš, uništeni životi djevojčice i petorice mladiće te njihovih obitelji.

Evo, sad smo ponosni, jer smo bili glas razuma, glas istine. Nemamo iluzije da će kod ljevičarske rulje proraditi savjest, ali eto, neka se zna da je ta bagra spremna gaziti preko ljudskih mladih života samo da bi dokazivala svoju nikada i ničim dokazanu superiornost nad ostalima.

Foto:hrvatski tjednik

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zdravku Mariću odlično ide biznis, dobro zarađuju Brkić i Kolinda, SDP-ovci u blokadi

Nekadašnjim važnim političkim akterima - Kolindi Grabar Kitarović, Zdravku Marići i Milijanu Brkiću - jako…

27 minuta prije

Željko Lacković: Shvaćam da DP ne želi SDSS, bili su vodeći u vrijeme okupacije

Nezavisni Željko Lacković smatra da je legitiman zahtjev Domovinskog pokreta koji ističe da ne može biti…

1 sat prije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

2 sata prije