Kategorije Premium sadržaj

Priča o mafiji iz Austrije: U “Operacija Ahil” istraga nad 10.000 osumnjičenih iz Srbije i Crne Gore

Širi dalje

Prije gotovo dvije godine pokrenuta je “Operacija Ahil” – najveća kriminalistička istraga koja je ikada provedena u Austriji, a u fokusu su srpski i crnogorski mafijaški klanovi.



Savezna kriminalistička policija pokrenula je istrage protiv ukupno 10.000 osoba za koje se tvrdi da pripadaju mafijaškim organizacijama u Srbiji i Crnoj Gori, piše austrijska državna televizija (ORF)

U suradnji s američkim FBI-em dešifrirani su razgovori putem kriptiranih mobitela. Osumnjičeni su se bavili trgovinom drogom, mučenjem i naručenim ubojstvima.

Daniel Lichtenegger, vodeći istražitelj droga u Uredu savezne kriminalističke policije, u intervjuu za radio Ö1 je izjavio:

“Govorimo o slomljenim kostima, mučenju, zlostavljanju, ubojstvu, de facto pogubljenjima uključujući odsjecanje raznih udova i njihovo izlaganje . To se događa i usred Europe. A ne želim isključiti da se to dogodilo i u Beču.”

U Austriji je oko 15 istražitelja iz Saveznog ureda kriminalističke policije i više desetaka radilo u državnim uredima kriminalističke policije. Procijenili su razgovore, fotografije i videozapise više od 10.000 ljudi i oko 50 kriminalnih udruga povezanih s Austrijom. U fokusu su srpski i crnogorski klanovi.

Lichtenegger je opisao Austriju kao utočište i mjesto pregovora za te klanove. Mučenja i ubojstva uglavnom na Balkanu dio su ratova bandi i kaznenih akcija. Posebno brutalnim se smatra navodni broj tri kavačkog klana, 34-godišnjak nadimka Dexter.

Riječ je o vodećem članu jednog od balkanskih kartela te ujedno i o “guverneru” u Beču. “Uglavnom, optužen je za osam narudžbi za ubojstvo”, kaže Lichtenegger.

“Dexter” je bio jedan od 81 uhićenog u Austriji u lipnju 2021. u sklopu druge međunarodne policijske akcije. Nepravomoćno je osuđen na  11 godina zatvora, a njegov  odvjetnik Werner Tomanek najavio je žalbu na presudu.

“Skup podataka, odnosno ogromne količine podataka, istovremeno su i blagoslov i prokletstvo.  Prokletstvo, jer je to povezano s resursima. To znači da nam treba još deset godina. Ovo je  najveća kriminalistička istraga u Austriji u povijesti”, rekao je Lichtenegger.

Sveukupno, kao rezultat “Operacije Achilles” izrečene su zatvorske kazne u ukupnom trajanju od više od 200 godina.

Iako se u tekstu koji je objavio ORF ne pominju imena političara iz Srbije, Marinka Tepić, srpska  oporbena političarka,  potpredsjednica Stranke slobode i pravde i zastupnica u Skupštini, u komentaru na Twitteru  je navela da se očekuje da će istraga dovesti do političara u Srbiji koji su povezani s organiziranim kriminalom.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

1 sat prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

2 sata prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

4 sata prije