Kategorije Premium sadržaj

Prisjetimo se ratnog ministra obrane Gojka Šuška: “Gospodine predsjedniče, zadatak izvršen!”

Širi dalje

Na današnji dan 3. svibnja 1998. godine napustio nas je jedan od najboljih sinova hrvatskog naroda, legendarni ratni ministar obrane Gojko Šušak. Gojko Šušak je bio hrvatski političar i ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. godine do svoje smrti 1998. godine.



Bio je jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana , a kao ratni ministar je dao velik doprinos u ustrojavanju i jačanju Hrvatske vojske i njezinim ratnim operacijama.

Rođen je u Širokom Brijegu, 16.3.1945. godine, kao šesto dijete Stane i Ante Šušak. Njegov otac i jedan od braće su nestali tijekom Drugog svjetskog rata. U kolovozu 1968. godine, prije služenja vojnog roka u JNA, kao student matematike i fizike u Rijeci, napušta Jugoslaviju i odlazi u Frohnleiten u Austriji. Nakon šest mjeseci života u Austriji odlazi u Kanadu, gdje su već prije otišla njegova dva brata.

Godine 1973. se oženio Đurđom koja je u to vrijeme bila socijalna radnica. Poslije vjenčanja su se preselili na Walkley Road, a kada su dobili kćeri Katarinu i Jelenu te sina Tomislava, preselili su se u drugu kuću u kojoj je s njima živjela i Šuškova majka. S obzirom na to da je kuća bila u prilično lošem stanju, vjernici iz hrvatske Katoličke crkve su se okupili i sami promijenili krov.

U Kanadi se bavio raznim poslovima. Jedno vrijeme je bio menadžer u Scott’s Chicken Villa, restorana brze hrane, a u razdoblju od 1972. do 1990. godine se bavio poduzetništvom. Bio je suvlasnik poduzeća GG Decor and Interior Design i Susak Enterprises.

Krajem osamdesetih Franjo Tuđman je po prvi put posjetio Kanadu, a njegov domaćin je bio Gojko Šušak. Pomogao je Tuđmanu u prikupljanju novca za predizbornu kampanju koja je uslijedila nakon osnivanja Hrvatske demokratske zajednice.

Gojko Šušak sanjao je slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, a povratkom u Domovinu dao je neizmjeran doprinos u njezinoj obrani i stvaranju.
Šušak se u Hrvatsku vraća u siječnju 1990. godine i prisustvuje Prvom općem saboru HDZ-a koji se održao u Zagrebu.

Nakon HDZ-ove pobjede na prvim slobodnim višestranačkim izborima koji su se održali u svibnju 1990. godine, Šušak postaje član prve hrvatske Vlade i ministar iseljeništva u Vladi Stjepana Mesića.

Bio je zamjenik ministra obrane Martina Špegelja od ožujka do rujna 1991. godine, kada je imenovan ministrom obrane.

Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske . Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.

Gojko Šušak je bio jedan od ključnih pregovarača hrvatske strane u Daytonu, a radio je i na sporazumu o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.
Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Na njegovom pokopu William Perry rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira“.

Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata.

Posmrtno je 5. svibnja 1998. godine promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.

Ponosan sam na činjenicu da sam bio jedan od bliskih suradnika našeg ratnog ministra obrane. Neka mu je vječna slava i hvala.

Pero Kovačević/Foto: press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Gojko šušak

Najnovije

Ovo je direktor Zračne luke Rijeka. Treba ga hitno smijeniti. Štetočina je

Ulazak autobusa  u prostor Zračne luke da bi preuzeo putnike lani je koštao 15 eura,…

22 minute prije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

13 sati prije

Kaos u tramvaju, potukla se dva starija muškaraca – video

Zagrebački tramvaj broj 6 danas je bio poprište tučnjave dvojice starijih muškaraca. "J**o ti pas…

13 sati prije