Kategorije Premium sadržaj

Prosvjeda nota: Srbija odbija vratiti arhivu iz NDH, a dala ju Izraelu

Širi dalje

Hrvatska traži od Srbije da joj preda svu arhivsku građu koja Zagrebu pripada, a koju Beograd ne vraća iako je potpisao sporazum o sukcesiji, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da Hrvatska u prosvjednoj noti upozorava da problem arhiva može zaustaviti srbijanski put prema EU.



Također, Hrvatska traži od Srbije da joj preda i građu s diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema priopćenju srbijanskog Ministarstva obrane, građa o stradanjima Židova u NDH. Dok se ne obavi fizički povrat izvornika, Hrvatska zahtijeva hitnu dostavu dosad digitalizirane preslike arhivske građe.

Problem arhiva može zaustaviti srbijanski put prema EU budući da je u sklopu pregovora Srbije koji određuju okvir i uvjete za pristupne pregovore utvrđena obveza Beograda prema poštivanju i ispunjavanju međunarodnih ugovora koji su za Srbiju na snazi te je posebno izdvojen sporazum o pitanjima sukcesije. Ukratko: odbijanjem da vrati arhivsku građu Hrvatskoj, Srbija ne ispunjava uvjete u pregovorima s EU.

Hrvatska je jučer poslala prosvjednu notu Srbiji nakon što je na službenim stranicama Ministarstva obrane Republike Srbije objavljena informacija o sastanku potpredsjednika srbijanske vlade i ministra obrane Nebojše Stefanovića s veleposlanikom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom održanom 7. veljače.

Prema toj objavi, veleposlaniku je uručen “hard disk s preko 162.000 stranica digitaliziranih preslika arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje Židova od strane NDH tijekom Drugog svjetskog rata”.

U konkretnom slučaju riječ o arhivskom gradivu koje je premješteno s područja Republike Hrvatske na kojem je nastalo i koje je kao takvo obuhvaćeno zahtjevom za povrat iz 2006., zajedno s više od 700 fondova i zbirki iz pedesetak ustanova, prije svega Arhiva Jugoslavije, Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, Vojnog arhiva i ustanova JNA te Jugoslavenske kinoteke.

Hrvatska strana po objavi zaključuje kako se time potvrđuje da, za razliku od dosadašnjeg pristupa i ponašanja Srbije, na strani Srbije nema smetnji ni zapreka koje bi priječile dosljednu provedbu i primjenu odredbi aneksa D Ugovora o pitanjima sukcesije, a koji se tiče arhiva, navodi se u prosvjednoj noti hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova upućenoj srbijanskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Hina/Foto:Tanjug


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

49 minuta prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

1 sat prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije