Kategorije Premium sadržaj

Pršutko, proteinski, đački.. Ovo su sendviči koje prva dama RH predlaže školarcima

Širi dalje

Deset ukusnih i zdravih sendviča koje u okviru programa Živjeti zdravo na početku nove školske godine preporučuju liječnici iz HZJZ-ove Službe za promicanje zdravlja na čijem je čelu dr. Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika Zorana Milanovića.



Počela je jedna nova i drugačija školska godina. Uz pridržavanje svih higijenskih mjera i drugih zdravstvenih uputa, važno je da učenici čuvaju svoje zdravlje i odabirom nutritivno kvalitetnih školskih obroka.

Kao primjer cjelovitog i nutritivno kvalitetnog obroka Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predlaže 10 praktičnih i ukusnih sendviča koje učenici mogu jednostavno pripremiti kod kuće, spremiti u torbu i ponijeti sa sobom u školu

Sendiviči su prigodno nazvani Đački integralni sendvič, Proteinski super sendvič, Tortilja s piletinom i mozzarellom, Pršutko, Mediteranski sendvič, Namaži i smaži, Integralni šareni, Omlet sendvič, Fishburger i Tunjevina u graham pecivu.

– Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja je opcija priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan. Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane.

Formula za takav cjeloviti obrok sadrži složene ugljikohidrate, bjelančevine, voće i povrće te vodu – poručuju iz Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a, na čijim se stranicama govori detaljnije o jednostavnoj, a kvalitetnoj školskoj prehrani te o namirnicama koje se savjetuje konzumirati za zdrav razvoj.

Većina osnovnih škola u Hrvatskoj ima manje-više organiziranu prehranu, ali i dalje su to, nažalost, često tek jednostavni kupljeni proizvodi poput peciva i jogurta. U srednjim školama situacija je puno gora pa su djeca prisiljena snalaziti se, a uvelike je to trčanje u pekarnicu tijekom odmora.

Prema rezultatima istraživanja CroCOSI, u Hrvatskoj je 35 posto djece s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom, a Hrvatska je među prvih pet europskih zemalja s tim problemom.

Po regijama, najveći je udio djevojčica s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom u kontinentalnoj, njih 35,6%, a najviše dječaka u jadranskoj regiji, 42,2%.

Megy M. /Foto: press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zbog milijunske prevare s novcem za obnovu uhićene tri osobe u Zagrebu

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu uhićene su tri osobe zbog sumnje…

56 minuta prije

Zdravku Mariću odlično ide biznis, dobro zarađuju Brkić i Kolinda, SDP-ovci u blokadi

Nekadašnjim važnim političkim akterima - Kolindi Grabar Kitarović, Zdravku Marići i Milijanu Brkiću - jako…

2 sata prije

Željko Lacković: Shvaćam da DP ne želi SDSS, bili su vodeći u vrijeme okupacije

Nezavisni Željko Lacković smatra da je legitiman zahtjev Domovinskog pokreta koji ističe da ne može biti…

2 sata prije