Kategorije Premium sadržaj

Razbijen spomenik imotskim braniteljima na legendarnom Golubovom kamenu

Širi dalje

Razbijeno je spomen obilježja na Golubovu Kamenu, iznad Rijeke Dubrovačke, posvećena i postavljena na mjestima pogibije Branke Kutleše i Vinka Žužula, pripadnika Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade.



Hrabri Imotski sokolovi poginuli su u akciji oslobađanja Golubovog kamena 2.srpnja 1992. kako bi Dubrovnik imao nesmetan cestovni promet s ostatkom Hrvatske.

Iz dubrovačke policije rekli su u utorak za Hinu kako još nisu zaprimili nikakvu prijavu vezanu za slučaj rušenja spomen-obilježja hrvatskim braniteljima iz Imotskog na Golubovom kamenu iznad Rijeke dubrovačke, ali i da nisu nadležni, budući da je, tvrde, spomen-ploča postavljena na području Općine Ravno u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić oštro je osudio rušenje spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u obrani Dubrovnika.

– S kolegom Matom Frankovićem, gradonačelnikom Dubrovnika tražim što bržu istragu povodom nedavnih vandalizama. Razbijanjem spomen obilježja na Golubovu kamenu kod Rijeke dubrovačke na mjestu pogibije hrvatskih vitezova – imotskih sokolova, ruši se spomen na žrtvu i borbu koju su naši branitelji dali da mi danas živimo slobodnu, demokratsku i proeuropsku budućnost.

Ne dopuštam da itko umanjuje život koji je dan za domovinu, jer su te žrtve postale temelj naše Hrvatske. Ne samo da je riječ o mojim suborcima, zbog čega sam posebno emotivno vezan, već je riječ o borcima koji su budućnost Hrvatske, budućnost svih nas, stavili ispred svoje vlastite budućnosti – istaknuo je imotski gradonačelnik, uz opasku da je način na koji se ophodimo prema braniteljima način ophođenja prema ljudima koji su nam omogućili slobodu i život u slobodnoj i nezavisnoj europskoj i zapadnjačkoj državi.

Spomenik Branku Kutleši i Vinku Žužulu. Poginuli su u akciji oslobađanja Golubovog kamena 2. srpnja 1992.

Kolegin apel zdušno je podržao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Osvrčući se na vandalizam na spomen-obilježju Imoćanima palim u Domovinskom ratu na Golubovom kamenu, istaknuo je:

– Na Golubovom kamenu je srušeno niz spomen-ploča poginulim braniteljima, u potpunosti su polomljena, a potom još više razlomljene na više komada tako da je jasno da se radi o barbarskom činu. Pitanje je tko je počinitelj i s kojom namjerom?! U suradnji sam s gradonačelnikom Imotskog, zajedno smo poslali priopćenje. Čuli smo se i s načelnikom Općine Ravno, te dogovorili povratak navedenih ploča. No, ovaj put ćemo staviti videonadzor kako se u budućnosti takvi vandalski činovi ne bi događali – ustvrdio je Franković.

Predsjednik Zavičajne udruge Imoćana Dubrovnik Živko Tolić također je komentirao nemili događaj.

– Ne bi me iznenadilo da i u našoj sredini ima netko kome to nije drago, tko ovo mrzi, teško je ući u suštinu, ali posebno na području izvan Dubrovnika koji gravitira prema okolnim susjednim naseljima i općinama, može to biti neinteligentna, može biti pokvarena osoba ili osoba s točno određenim motivima. Morao bih znati tko je to, a motiv nije teško naći. Budimo realni i iskreni, to je bilo za očekivati: ne možete očekivati da će ploče jednog hrvatskog branitelja koja je nadomak njihovih ruku ostati predugo. Čudi me da je i dosad ostala! – negodovao je Živko Tolić.

– Ne možete na području koji graniči s dijelom gdje je moguće očekivati reakciju onih koji nisu sretni da bilo kakve ploče ostaju blizu kao svjedočanstva o jednom povijesnom činu. A to je da su braniteljima koji su ginuli po tim čukama u okolici šireg područja Dubrovnika njihove kolege, spontano i vrlo brzo postavili ploče na mjesta njihove pogibije – smatra Tolić i potvrđuje:

– Zavičajni klub Imoćana ima inicijativu da sva spomen-obilježja udaljenija od Grada Dubrovnika koje bi mogle biti potencijalno izložene uništavanju, pogotovo u jednom duljem razdoblju, donesu na primjerenije mjesto. A to mjesto je spomenik svim poginulim braniteljima u oslobađanju Dubrovnika na Osojniku gdje su, između ostalih, i Imoćani.

To je sve učinjeno u dogovoru s Udrugom roditelja poginulih branitelja iz Dubrovnika, posebice gosparom Niko Vukovićem i sve smo te ploče uspjeli, koliko god ih je bilo, donijeti na Osojnik. Međutim, za obilježje na Golubovom kamenu se usprotivila rodbina. Tu je još jedna ploča jednog poginulog branitelja – također iz Imotskog – i ona je gore devastirana – govori naš sugovornik i otkriva kako postoji još jedna pozicija nedaleko od Dubrovnika, a to su spomen-ploče poginulim Imoćanima na Vlaštici, no i tu se rodbina suprotstavila premještanju obilježja.

Tijekom Domovinskog rata na širem dubrovačkom području poginulo je 36 hrvatskih branitelja iz Imotskog. Imoćani su imali dominantnu ulogu u oslobađanju Golubovog kamena, jakog neprijateljskog uporišta nadomak Dubrovniku.

M. Marković/Foto:Ratni Veterani MP

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

U Austriji osnovana Pivska stranka. Po anketama sigurno ulazi u parlament

Austrijska Pivska stranka (Bierpartei) sudjelovat će na ovogodišnjim parlamentarnim izborima premda je još daleko od…

12 minuta prije

Počela je sezona. Kako prepoznati prave domaće jagode?

Na našim tržnicama sve češće se pojavljuju jagode iz  Grčke, Španjolske, Makedonije i Turske. Voće koje…

30 minuta prije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

15 sati prije