Kategorije Premium sadržaj

Riješeno tajanstveno ubojstvo Francuza u Rijeci: Šestorka je skovala pakleni plan

Širi dalje

Slučaj misterioznog ubojstva Francuza Eliota Charleta (24), čije je djelomično karbonizirano tijelo u ožujku 2020. godine pronađeno u šumskom predjelu na području Gornjeg Jelenja, izgleda da je napokon riješen. Optužena su  šestorica Francuza,  a u pozadini zločina prijevara oko životnog osiguranja od 1,2 milijuna eura



Kako piše Burin.hr, istražitelji vjeruju da je postojao prevarantski plan po kojem se trebalo fingirati da je Eliot Charlet mrtav, da je stradao u nesreći u Hrvatskoj, a osiguravajućoj kući u Francuskoj dali bi lažnu smrtovnicu.

Charlet bi živio pod novim identitetom, a nakon što bi novac od osiguranja bio isplaćen, podijelio bi ga s glavnoosumnjičenim Erwanom G. (45). No, ono što je trebala biti prijevara, na kraju se zaista pretvorilo u smrt, i to težak zločin.

Francuska policija je ovih dana privela osam osoba – sedam muškaraca i jednu ženu, u dobi od 23 do 50 godina – koji se dovode u vezu sa zločinom, a protiv šestorice osumnjičenih, od kojih su petorica u pritvoru, podignuta je i optužnica zbog upletenosti u ubojstvo.

Izvori bliski slučaju navode da je hrvatska policija, a poglavito službenici Policijske uprave primorsko-goranske, uveliko zaslužna da je slučaj stravičnog ubojstva Francuza rezultiralo razrješenjem i privođenjem osumnjičenih počinitelja.

Francuski mediji navode kako je “istraga o divljačkom ubojstvu Eliota Charleta spektakularno napredovala” u posljednje vrijeme, te da je istražni sudac u Parizu podignuo optužnicu protiv šestorice okrivljenih za “ubojstvo u organiziranoj skupini”, od kojih je jedan pušten da se brani sa slobode pod sudskim nadzorom. Svi su osumnjičeni da su umiješani u smrt 24-godišnjeg Bretonca, čije je tijelo, kako se navodi, pronađeno djelomično spaljeno u šumi nakon što je zadavljen.

Pariški mediji podsjećaju kako je mladi Francuz, bivši plivač, turistički putovao u inozemstvo, svojim bližnjima je izjavio da želi naći posao u ugostiteljstvu, pa je tako 25. veljače 2020. godine avionom stigao u Zagreb. Nakon toga je nestao, a njegovo tijelo nađeno je 20. ožujka te godine na području Gornjeg Jelenja.

Pozivajući se na rezultate istrage, mediji u Francuskoj pišu kako se u pozadini ubojstva najvjerojatnije nalazi prijevara oko životnog osiguranja. Među šestoricom optuženih je, naime, i Erwan G. (45), francuskoj policiji dobro poznat po prijevarama, a jedna od njih je i ona u kojoj je nasamario 20-ak ljudi i od njih izvukao milijun eura na ime lažnih ulaganja.

Taj prevarant je, kako se ispostavilo, slučajno sreo Eliota Charleta prije nekoliko godina na jednom zajedničkom putovanju.

Dosadašnja istraga pokazala je da je pozadina ubojstva zaista poput onih iz filmskih scenarija. Francuski mediji pišu da su istražitelji došli do saznanja da je žrtva ubojstva sklopila tri ugovora o životnom osiguranju između 2018. i 2020. godine, u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna eura, a čiji je korisnik bio upravo – Erwan koji je 2012. godine osuđen za milijunsku prijevaru.

Prema nalazima dosadašnje istrage i aktualnim sumnjama, Erwan je uvjerio Eliota Charleta da sklopi police životnog osiguranja na iznos od 1,2 milijuna eura – u njegovu korist. Istražitelji vjeruju da je postojao pakleni plan po kojem se trebalo fingirati da je mladi Bretonac Eliot Charlet mrtav, da je stradao u nesreći u Hrvatskoj, a osiguravajućoj kući dali bi lažnu smrtovnicu.

Po tom ludom scenariju, Charlet bi živio pod novim identitetom, a nakon što bi novac bio isplaćen, podijelio bi ga s kolegom prevarantom. No, ono što je trebala biti prijevara, drska, ali bez žrtava i posljedica po ikoga, pretvorilo se u ubojstvo.

Istragom je utvrđeno i da je prvotna korisnica životnog osiguranja, osoba koja bi dobila novac u slučaju smrti Eliota Charleta, bila mlada žena iz departmana na istoku Francuske. Istražiteljima je to bilo čudno, jer nije ni Eliotova djevojka ni član obitelji. Ali, došlo se do saznanja da dobro poznaje Erwana G. Zanimljiv detalj do kojeg je došla istraga jest i da je kratko vrijeme prije odlaska u Hrvatsku Eliot Charlet postavio upravo Erwana kao novog korisnika životnog osiguranja.

Erwan G. je službeno zanijekao bilo kakvu umiješanost u ubojstvo Eliota Charleta. Istražitelji su pak utvrdili da je okorjeli prevarant dva puta putovao u Hrvatsku krajem veljače 2020. godine i početkom ožujka.

Drugi dolazak u Hrvatsku Erwan je na saslušanju objasnio time da je jednostavno došao po novac kojeg mu je posudio Charlet, te da se vratio u Francusku, da s ubojstvom nema ništa, naglašavajući da on nije učinio ništa nažao 24-godišnjaku.

Obdukcija je pokazala da se ubojstvo Eliota Charleta dogodilo 19. ožujka. Tog dana Erwan G. je već napustio Hrvatsku, navode francuski mediji, ali dodaju i da postoje nedoumice oko datuma ubojstva mladog Bretonca, te da nije isključeno da se ono dogodilo i ranije. S druge strane, ne isključuje se ni mogućnost da egzekutor nije bio Erwan, već netko drugi.

R.I. /Foto: MUP/Facebook


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. “Moja omiljena političarka, jedva čekam”

Aleksandar Stanković na Facebook profilu emisije najavio je ovotjednu gošću emisije Nedjeljom u dva. Gošća…

1 sat prije

Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao ovakav HDZ

Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govorio o pregovorima o sastavljanju većine i raskol u…

2 sata prije

Glavni tajnik DP-a objavio fotke s obiteljske proslave

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro objavio je na Facebooku fotografije s krizme svoga sina.…

2 sata prije