Kategorije Premium sadržaj

SDA i novim izborima poražena u Tuzli i Bihaću

Širi dalje

Prijevremeni izbori za čelnike dva grada i četiri općine u BiH, provedeni u nedjelju, pokazali su da nema bitnijih promjena u odnosima snaga najvećih političkih stranaka u BiH u odnosu na opće izbore iz listopada 2022., kao i da Tuzla i Bihać ostaju uporišta stranaka bez nacionalnih predznaka.



U nedjelju su provedeni izbori za nove gradonačelnike Tuzle i Bihaća nakon što su dosadašnji podnijeli ostavke zbog preuzimanja novih dužnosti. Prema preliminarnim rezultatima, u Tuzli, koja još od 1990. slovi za utvrdu SDP-a BiH, ponovno je pobijedio kandidat te stranke Zijad Lugavić.

U Bihaću gradonačelničku poziciju osvojio Elvedin Sedić iz regionalne stranke POMAK, iz koje je bio i njegov prethodnik.

– Tuzla uz Beč i Rijeku ostaje bastion socijaldemokracije, središte građanske ideje, kičma ljevice, napisao je na društvenim mrežama predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić komentirajući izborne rezultate.
Lugavić i Sedić uvjerljivo su pobijedili protukandidate iz Stranke demokratske akcije (SDA), koja je u Bihaću kandidirala svog istaknutog člana Hamdiju Abdića.

SDA je izgubila i u utrci za načelnika općine Srebrenik, na sjeveroistoku BiH, gdje je njihova kandidata pobijedio Adnan Bijelić iz koalicije Narod i pravda (NiP), SDP i Naša stranka (NS), koja je sada na vlasti na državnoj razini, a očekuje se da će preuzeti i vladu Federacije BiH.

SDA je pobijedila samo u utrci za načelnika sarajevske prigradske općine Vogošća, gdje je i do sada imala vlast.

U općinama Zvornik i Bratunac mjesto načelnika dobili su članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i to je pokazatelj kako ta stranka preuzima primat u općinama u istočnoj Bosni, gdje je ranije su suvereno vladala Srpska demokratska stranka (SDS).

Ove prijevremene izbore obilježio je rekordno mali odaziv birača pa je tako u Tuzli glasalo tek nešto više od 23% registriranih birača.

Najveći je odaziv bio u Bratuncu, no i tamo je glasačko pravo iskoristilo manje od polovice registriranih birača.

– To je poruka birača kandidatima koliko oni zapravo vjeruju u njih i njihove programe, kazao je komentirajući mali odaziv birača Dario Jovanović iz građanske udruge “Pod lupom”, koja po uzoru na hrvatski “Gong” nadzire provedbu svih izbora u BiH.

Hina/Foto:Klix.ba


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

13 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije