Kategorije Premium sadržaj

Sjećanje na Zvonimira Červenka, jednog od najboljih i najomiljenijih generala HV-a

Širi dalje

Na današnji dan 2001. godine  u Zagrebu je preminuo general zbora Zvonimir Červenko, jedan od najboljih i najomiljenijih generala Hrvatske vojske.



Vojnu karijeru Červenko je počeo na zagrebačkoj Vojno-tehničkoj akademiji, na kojoj je poslije punih 19 godina bio i predavač. U vrijeme Hrvatskog proljeća, kao potpukovnik JNA osuđen je na godinu i pol strogog zatvora te gubitak čina i prava na mirovinu zbog zastupanja hrvatskih interesa.

Do 1990. godine radio je kao inkasator Radio-televizije Zagreb.

Početkom rata predsjednik  Franjo Tuđman nudio mu je mjesto ministra obrane, ali Červenko je to odlučno odbio s komentarom da je vojnik, a ne političar. Organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada.

U siječnju 1992. godine Červenko je imenova zapovjednikom Domobranstva te putuje gotovo čitavom hrvatskom osnivajući domobranske postrojbe.

Vrhunac vojne karijere Zvonimir Červenko doživio je neposredno prije vojno-redarstvene operacije Oluja, kada je imenovan načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske

S bogatim vojnim iskustvom uspješno je pridonio da se za vrijeme njegova zapovjedništva oslobodi velik dio okupiranih područja u operacijama Bljesak i Oluja.

U Bljesku i Oluji doživio je ispunjenje svih svojih vojničkih snova kao jedan od zapovjednika najvažnijih operacija u povijesti hrvatskog naroda.

Kad je otišao u zasluženu mirovinu uzeo je onu generalsku, koja je bila više nego skromna, ( 5.400 kuna) i upola manja nego da je uzeo onu saborskog zastupnika.  I time je želio pokazati da je časnik, a ne političar i politikant.

Zvonimir Červenko, veliki general, skroman, čestit i marljiv čovjek napustio nas je u 76. godini života. Uz najviše počasti pokopan u Aleji hrvatskih velikana na zagrebačkom Mirogoju.

Njemu u spomen jedna od svečanih dvorana Ministarstva obrane nosi ime stožernog generala Zvonimira Červenka

M. Marković/Foto: morh

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

3 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

4 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

5 sati prije