Kategorije Premium sadržaj

Službeno je: Ovo su četiri kandidata za novog šefa DORH-a

Širi dalje

Državno odvjetničko vijeće (DOV) objavilo je imena kandidata koji se natječu za poziciju novog glavnog državnog odvjetnika. Aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, kako je i najavila, nije među kandidatima.



Za čelnu poziciju DORH-a prijavilo se četvero kandidata –  odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik županijskog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Državnoodvjetničko vijeće će na 25. sjednici zakazanoj za 9. siječnja 2024., utvrditi pravodobnost i potpunost prijava.

Pravodobne i potpune prijave kandidata koji ispunjavaju opće i posebne uvjete za imenovanje za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Državnoodvjetničko vijeće će dostaviti Vladi Republike Hrvatske (članak 25. stavak 3. Zakona o državnom odvjetništvu, Narodne novine broj: 67/18, 21/22), objavio je Državnodvjetničko vijeće.

Glavnoga državnog odvjetnika, na prijedlog Vlade i uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe, imenuje Hrvatski sabor. Mandat mu traje četiri godine i po isteku tog vremena može biti ponovno imenovan na istu dužnost.

Kao najveći favorit u utrci za novog Glavnog državnog odvjetnika slovi sudac Ivan Turudić.  Nikša Wagner i Mladen Dragičević su sudjelovali i u javnom pozivu prije četiri godine kada nisu prošli, pa je jasno da su šanse da ih ovaj put Vlada predloži Saboru iznimno male.

Odvjetnik Anto Nobilo u četvrtak je za N1 kazao da vjeruje da je Turudić već sve dogovorio i da će on zamijeniti Hrvoj Šipek.

“Turudić je sudac viosokog kaznenog suda i on ne bi svoju aplikaciju na taj natječaj poslao, a da nije dobio neki mig i da se nije dogovorio s nekim, da ga vladajući podrže. Bez toga se on ne bi ni javio na taj natječaj”, rekao je Nobilo.


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Hrvatica iz Beograda donosi zlato, imamo prvakinju Europe

Posljednjeg dana prvenstva Europe u taekwondou koje se održava u Beogradu 17-godišnja članica splitskog Marjana…

7 sati prije

Najbolji komentar Eurosonga dao je Zlatko Hrkać: Benefit je neusporediv

Zlatko Hrkać (suosnivač Sofascore) na svom je Linkedln profilu napisao jedan od najboljih komentara na…

8 sati prije

Tisuće ljudi dočekale Lasagnu na Trgu, njemu su potekle suze

Marko Purišić – Baby Lasagna u nedjelju je na ispunjenom zagrebačkom Trgu bana Jelačića otpjevao…

12 sati prije