Kategorije Premium sadržaj

SPOMINJE GA U SABORU: Haag je odbio Zekanovićev posjet generalu Petkoviću

Širi dalje

Aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor je nakon ljetnog odmora u srijedu počeo redovno jesensko zasjedanje, a jedno od pitanja premijeru je Plenkoviću je postavio i Hrvoje Zekanović iz Hrasta, a u govoru je spomenuo i generala Milivoja Petkovića.



Zekanović je Plenkovića pitao potpise za dva referenduma.

“Ti potpisi prebrojeni i utvrđeno je da ih nema dovoljno. Hoće li sada kada nema Kuščevića ići revizija potpisa? Zašto je bila drugačija metodologija prebrojavanja potpisa u slučaju tih referenduma i ove inicijative ’67 je previše’? Kada kao demokršćaninmislite donijeti Zakon o pobačaju? Znate li koja osoba danas nedostaje u proslavi Rujanskog rata?”, upitao je Zekanović.

Plenković mu je u  odgovorio da možda on, Zekanović, nedostaje na proslavi u Šibeniku te kazao da “ako neka Vlada obilježava sve bitke Domovinskog rata i respektira Domovinski rat, onda je to ova Vlada”.

Zekanović je kazao da je i vrijeme Rujanskog rata bio srednjoškolac i nije sudjelovao o obrani Hrvatske, da je ključna osoba koja nedostaje na proslavi u Šibeniku ratni zapovjednik 113. brigade, general Milivoj Petković, koji danas čami u Haagu, a da Plenković ne zna da postoji.

Prije  izbora za Europski parlament Hrvoje Zekanković je želio posjeti  generala Milivoja Petkovića u Haagu i, vjerojatno, taj posjet koristiti u izbornoj kampanji. No u Haagu su, poznato nam je iz prve ruke, odbili mogućnost da Zekanović posjeti generala Petkovića.

Milivoj Petković, ratni zapovjednik 113. šibenske brigade,  vodio je jednu od prvih velikih pobjeda u Domovinskom ratu kad je u rujnu 1991. potučena agresorska vojska kojom su zapovijedali tada pukovnik Ratko Mladić i general Slavko Lisica.

Petković je Haagu je 29. studenog 2017. godine  pravomoćnom drugostupanjskom presudom osuđen na 20 godina zatvora jer je u vojnoj karijeri bio načelnik glavnog stožera HVO-a

Ako računamo da bi nakon dvije trećine izdržane kazne mogao izaći na slobodu, ( u zatvoru je od 5. travnja 2004. godine) izgledno je da će Petković iduće godine biti slobodan.

M. Marković/Foto:screenhot

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

2 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

3 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

5 sati prije