Kategorije Premium sadržaj

Srbi jutros objavili: “Attention! Zatvaramo ambasadu u Kijevu”, a zatvorena je u ožujku

Širi dalje

Veleposlanstvo  Republike Srbije  u Ukrajini danas je na svojim stranicama, kao važnu informaciju (“Attention“) objavilo da je ” ambasada Srbije u Ukrajini zatvorena iz sigurnosnih razloga”.



Svi mediji u Srbiji i većina portala u regiji prenijeli su tu vijest, nerijetko i s dramatičnim tonovima, sugerirajući da srbijanski državni vrh zna nešto više o agresiji na Ukrajini.

“Ambasada Republike Srbije u Ukrajini je, iz razloga zaštite sigurnosti našeg osoblja, privremeno zatvorena, a osoblje tog diplomatsko-konzularnog predstavništva nastavit će, do stjecanja uvjeta za povratak, posao obavljati iz Beograda. Za sve državljane Srbije koji se i dalje nalaze u Ukrajini pomoć će i u predstojećem periodu biti dostupna non-stop”, stoji u priopćenju objavljenom jutros.

“Za svu pomoć i suradnju na raspolaganju su im i ambasade Republike Srbije u zemljama koje graniče s Ukrajinom”,  dodaje se u objavi, a navedeni su brojevi telefona na koje se državljani Srbije mogu javiti. Brojevi su iz Beograda.

No, onda se pokazalo da je vijest i nije nova. Srbija je veleposlanstvo zatvorila još u ožujku, početkom agresije Rusije na Ukrajinu.

Portal Nova rs. piše da im je izvor iz Ministarstva objasnio da je odluka o privremenom zatvaranju veleposlanstva donijeta u ožujku, da je diplomatsko osoblje povučeno te da se od tada ništa nije mijenjalo.

„Ministarstvo vanjskih poslova je u ožujku  donijelo odluku o privremenom zatvaranju ambasade iz sigurnosnih razloga. Naši diplomati su napustili zemlju i od tada se ništa nije promijenilo, ambasada je i dalje zatvorena“, rekao je za Nova.rs izvor iz MSP-a, navodeći da se informacija o zatvaranju veleposlantva, s oznakom „attention”, iz tehničkih razloga nalazi na webu ambasade.

Srbijanski diplomati su prvih dana rata ostali u Kijevu, ali je nakon dva tjedna  donijeta odluka o odlasku iz Kijeva iz sigurnosnih razloga. Tada je uspostavljen privremeni rad iz Beograda, a zasad nema informacija o mogućem povratku u Ukrajinu.


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

36 minuta prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

50 minuta prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

56 minuta prije