Kategorije Premium sadržaj

Srbija isporučila Ukrajini 3500 raketa za VBR! Što će reći Moskva?

Širi dalje

Srbija je ispročila Ukrajini 3500 projektila Grad 2000, kalibra  122 milimetra, za višecijevni bacač rakete BM-21 Grad. Pošiljka je otkrivena u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke. Isporučene rakete predstavljaju najnoviju seriju tog tipa streljiva.



Grad 2000 imaju domet 40 kilometara, dvostruko veći od starije inačice raketa Grad-S dometa 20 kilometara. Upravo je streljivo za višecijevne bacače raketa, bivšeg sovjetskog kalibra 122 milimetra, najkritičnije u ukrajinskim zalihama.

Prema izvorima iz Srbije, rakete su isporučene iz zaliha Vojske Srbije, a ne od proizvođača, tvornice Krušik iz Valjeva. Posrednik je bila tvrtka SOFAG, u vlasništvu kćeri Slobodana Tešića, međunarodnog trgovca oružjem, čije se ime nalazi na američkoj crnoj listi.

Certifikat krajnjeg korisnika nabavila je državna agencija za naoružanje Turske, a navodno je  još  nekoliko turskih tvrtki sudjelovalo u procesu izmjene destinacije stvarnog krajnjeg korisnika, a to su Združene snage Ukrajine.

Zbog toga ministar obrane Srbije, Miloš Vučević, čovjek od posebnog povjerenja predsjednika Aleksandra Vučića, odbacuje odgovornost po pitanju konačne destinacije pošiljke raketa iz Srbije.

Rakete Grad-2000 nisu prvo streljivo s potpisom proizvođača iz Srbije koje se pojavilo na Ukrajinskom ratištu. Još od 2014. godine ukrajinski ratnici koriste minobacačke mine protiv lokalnih „martićevaca“ iz samozvanih narodnih republika Donecka i Luganska. Međutim, to su bili komercijalni ugovori.

Najnovija isporuka raketa Grad-2000, koje dolaze iz ratnih rezervi Vojske Srbije, izravna je pomoć države Srbije državi Ukrajini. Posrednici su samo formalno izbjegavanje izravne potpore.

Za podsjetiti je i da je srpnju  2022. godine u Grčkoj pao transportni avion za koji se tvrdilo da je prevozio oružje iz Srbije u Ukrajinu, iako se govorilo da je to isporuka “školskih mina u Bangladeš”, ali je malo tko u to vjerovao.

Bit  će zanimljivo vidjeti reakciju Moskve na isporuku srpskog oružja Ukrajini, posebno u svijetlu činjenica da je Srbija isključila mogućnost isporuke streljiva Ruskoj Federaciji.

M. Marković /Foto: T. Brandt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Kolakušić će imati svoj klub u Saboru. Čine ga tri ‘antiprotivna’ zastupnika

Mislav Kolakušić imat svoj klub zastupnika u Hrvatskom saboru kojeg čine suverenist Marijan Pavliček, bivši…

1 sat prije

Članice EU-a žele spasiti Zakon o prirodi, akciju vodi Irska

Skupina 11 zemalja predvođena Irskom, pokrenula je posljednji pokušaj izglasavanja zakona EU-a za obnovu oštećene…

2 sata prije

Hajduk objavio novost za navijače, oni se rugaju: ‘Neće nam mobitel baš zujati’

Hajduk je na društvenim mrežama objavio veliku novost za navijače, odnosno pogodnost ili uslugu onima…

3 sata prije