Kategorije Premium sadržaj

Srbija puca po šavovima, a Vučiću puna usta Hrvatske

Širi dalje

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u subotu tvrdnje kako Srbija ne testira dovoljno na koronavirus, ustvrdivši da je testirano više nego u svim ostalim državama nekadašnje Jugoslavije zajedno.



Sjeverna Makedonija testirala je 64.000 ljudi, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja je iste veličine i uz to članica EU – 147.000, a Mađarska koja je veća od Srbije 281.000, rekao je Vučić novinarima na vojnom aerodromu u Batajnici tijekom predstavljanja bespilotnih letjelica Vojske Srbije nabavljenih od Kine.

On je naveo da su samo četiri zemlje u Europi – Njemačka, Austrija, Švicarska i Italija – testirale više stanovnika od Srbije, razmjerno broju stanovnika. Vučić je rekao da su Srbiju testovi koštali 50 milijuna eura, uključujući i laboratorijski rad.

“Imamo ih još 300.000, pa vidite koliko je to, to je još 30 milijuna”, naglasio je Vučić, navodeći da testiranje na osobni zahtjev u Srbiji stoji 50 eura, a u Hrvatskoj više od 200 eura.

Vučić je na osnovu broja testiranih upitao ‘na osnovu čega umiru ljudi, kada nisu testirani’. Srbija je, ponovio je, pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susjedne zemlje. Ukazao je da je u Hrvatskoj testiranje na zahtjev 215 eura, a u Srbiji 50 eura, dok je besplatno ako postoje simptomi.

Vučić je ocijenio da se pokazuju znaci stabiliziranja stanja u Novom Pazaru, jednom od žarišta koronavirusa, gdje je, po njegovim riječima, u petak bilo 205 hospitaliziranih, a petero pacijenata je umrlo. U subotu ih je u covid bolnici 183, a preminule su još dvije osobe.

Zdravstvene vlasti u Srbiji prijavile su u petak 11 žrtava infekcije covid-19, što je najveći broj umrlih u jednome danu od početka epidemije 6. ožujka, a potvrđeno je još 309 slučajeva koronavirusa.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije izvanredne mjere proglašene su u Beogradu te u još sedam gradova.

Srbijanski predsjednik je naveo kako su u tijeku pregovori da se podigne “velika bolnica koja će stalno raditi” i koja bi mogla biti glavna privremena bolnica za mogući sljedeći val korone, ali i trajati sljedećih 30 godina.

“Ako nas virus ovako bude mučio i ako nas ovako muči tijekom ljeta, tko zna što će biti na jesen”, rekao je Vučić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će od ponedjeljka u sportskoj dvorani Arena biti otvorena privremena covid bolnica s 500 kreveta i svim uvjetima za prijem oboljelih od koronavirusa.

Komentirajući ekonomsku situaciju u zemlji, Vučić je rekao kako je Srbija “jedina zemlja kojoj MMF nije spustio prognozu rasta”, a na pitanje o mogućim dodatnim mjerama potpore gospodarstvu, poručio je kako “država nije ćup iz kojeg možete uzimati koliko hoćete”.

“Ovo kao da se komunizam vratio na mala vrata – državo daj i plati. Odakle?”, upitao je Vučić, naglasivši kako država nema više novca za davanje, jer bi to povećalo javni dug.

“Obećao sam građanima da javni dug neće ići iznad 60 posto BDP-a”, rekao je srbijanski šef države.

Prema posljednjim službenim podacima Uprave za javni dug Ministarstva financija, od 31. ožujka udio duga je 51,9 posto BDP-a.

Porast u Vojvodini, zaražena dva člana pokrajinske vlade

Koronavirus se proširio među dužnosnicima i zaposlenicima vlade i skupštine Vojvodine, javljaju novosadski mediji, navodeći kako su među zaraženima dva pokrajinska tajnika.

U pokrajinskoj vladi priopćili su da ima zaraženih dužnosnika, no kako prenosi N1, nisu željeli priopćiti njihova imena, dodajući da su svi njihovi kontakti u obveznoj samoizolaciji.

Pozitivnih na koronavirus ima i u skupštini Vojvodine, potvrdio je predsjednik Istvan Pasztor.

“U odnosu na dvoje zaposlenih u skupštini Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine koji su pozitivno testirani na koronavirus, kao i njihove kontakte, poduzete su sve obvezne epidemiološke, zdravstvene i zakonske mjere za postupanje u takvim situacijama“, naveo je u priopćenju Pasztor i dodao da rad u toj instituciji nije prekinut.

Prema epidemiološkim podacima, Novi Sad je trenutačno najugroženiji grad u Vojvodini, jer svakoga dana ima 20 do 30 novooboljelih od covida-19.

Radi se uglavnom o mlađim osobama s lakšom kliničkom slikom ili koji uopće nemaju simptome, prenose mediji.

– Epidemiološka situacija u Novom Sadu je nestabilna, ali je pod kontrolom u smislu praćenja i adekvatnog pružanja zdravstvene pomoći i njege svima kojima je potrebna – izjavio je za Radio televiziju Vojvodine (RTV) gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Naglasio je da “u ovom trenutku nema potrebe za proglašavanjem izvanrednoga stanja u Novom Sadu što ne znači da će tako ostati u narednih 7 do 10 dana”.

U Kliničkom centru Vojvodine trenutačno se liječi 100 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboljeli od koronavirusa, što je devet više nego u četvrtak, prenio je portal 021.rs. Ukupno u Srbiji je u posljednja 24 sata zaraženo 309 ljudi.

R..I. /Hina/Foto:Tanjug

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

14 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

16 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

19 sati prije