Kategorije Premium sadržaj

Stajalište Neovisnih za Hrvatsku (NHR) o presudi “šestorici” i smrti generala Praljka

Širi dalje

NEOVISNI za Hrvatsku objavili su svoje stajalište o presudi u Haagu i tragediji generala Slobodana Praljka.



 

  1. Drastična osuda šestorice visokih dužnosnika Hrvatskoga vijeća obrane, s potpuno neprihvatljivim i nedopustivim političkim zaključcima o upletenosti hrvatskoga državnog vrha u zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini, te tragično samoubojstvo generala Slobodana Praljka, tako su teško pogodili hrvatski narod, da je logično uslijedila reakcija političkih elita.
  2. Najglasnije ta reakcija dolazi iz redova onih koji – za razliku od nas – skupa sa svojim satelitima te političkim i medijskim prirepcima, imaju potrebu tražiti alibi za svoju dugogodišnju neodgovornu politiku koja je u velikoj mjeri pridonijela ovomu teškom udarcu. Hrvatska javnost tomu, međutim, ne će nasjesti.
  3. Jer, hrvatska javnost znade da nismo mi oni koji su kršenjem Ustava donijeli Ustavni zakon o suradnji s međunarodnim kaznenim sudovima! Nismo mi nikoga ispraćivali ni sa splitskoga ni s drugih uzletišta, trgujući slobodom i dostojanstvom ljudi! Nismo mi oni koji su od prvoga do zadnjega dana pravili drastičnu razliku između poćudnih i nepoćudnih optuženika pred MKSJ-om! Nismo mi oni koji su „locirali, identificirali, uhitili i transferirali“ optuženike u Haag! Nismo mi oni koji su s Carlom Del Ponte pregovarali o tome, kada i tko će od hrvatskih generala biti optužen! Nismo mi oni koji su fabricirali dokumente za potrebe jednih optuženika, a skrivali i uništavali dokumente koji su trebali drugima! Nismo mi nikako, a ponajmanje neselektivno predavali MKSJ-u dokumente koji su predstavljali državnu i vojnu tajnu!
  4. Nismo mi nikada, ni riječju ni činom niti propustom, svjedočili protiv Hrvatske i Hrvata ni u domovini niti u inozemstvu! Napokon, nismo mi oni koji su služili Haagu i slavili ga kad god se to od njih tražilo, prostirući se pred noge kojekakvim bruxelleskim i haaškim činovnicima i tužiteljima. A oni koji su radili sve to – i još puno više i puno gore od toga – danas liju krokodilske suze nad zadnjim činom zapovjednika sunjske obrane i zapovjednikom HVO-a, generalom Slobodanom Praljkom. Nad njegovim se lijesom pokušavaju ušićariti prljavi politički bodovi; njegov dramatski zadnji čin hoće iskoristiti kao instrument potvrde njihove nedosljedne i kratkovidne politike koja je i dovela do optuženja hrvatskih časnika i do stigmatizacije hrvatskoga naroda i njegove države.
  5. Mi takvu stigmatizaciju apsolutno i bezrezervno otklanjamo! Mi smo svoju slobodu izborili sami, krvavo je plativši, i ne trebaju nam nikakve svjedožbe niti tuđe potvrde. Kao pobjednici, mi smo svoju povijest ispisali sami. Osuđujući svaki zločin i priznajući svakomu pravo na njegovanje uspomene na žrtvu, mi posebno otklanjamo svaki pokušaj stigmatizacije, vrijeđanja i majoriziranja Hrvata u Bosni i Hercegovini, državi koja je u našem programu opisana kao država i hrvatskog naroda. To nije fraza, nego zaglavni kamen našega nacionalno-političkog djelovanja. Tako je bilo i tako će biti, jer: nitko od nas nema pravo niti se smije odreći naše prošlosti i naše budućnosti.
  6. A tragična sudbina generala Praljka – čiju uspomenu je zagrebačka Gradska skupština na naš prijedlog jučer počastila minutom šutnje – neka nam svima bude opomena i podsjećanje na to, da su interesi hrvatske države i hrvatskoga naroda kao cjeline iznad svih pojedinačnih i partikularnih interesa.

Zagreb, 01. prosinca 2017.

NEOVISNI ZA HRVATSKU (NHR)

Bruna Esih v.r.

ZlatkoHasanbegović v.r.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

7 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

14 sati prije