Kategorije Premium sadržaj

STAV STRUČNJAKA: Presuda Stanišiću i Simatoviću temelj je za ratnu odštetu od Srbije

Širi dalje

Haški sud osudio je danas nekadašnje čelnike Službe državne sigurnosti Srbije – Jovicu Stanišića i Franka Simatovića – na po 12 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom 1992. godine.



Haaško tužiteljstvo za Mloševićeve obavještajce tvrdilo da su bili ključna veza između političkog i vojnog vrha u Beogradu te paravojnih i postrojba JNA koje su činile stravične zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Tužiteljstvo je tražilo doživotni zatvor, a obrana oslobađajuću presudu. Na ovu presudu je moguće uputiti žalbu.

U Hrvatskoj presudu su mnogi stručnjaci odmah protumačili kao praktički oslobađajuću. Jer dvojac nije osuđen ni za što u Hrvatskoj,  a od svih općina u BiH koje su bile obuhvaćene optužnicom odgovornost im je utvrđena samo za pomaganje u počinjenju ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Nezadovoljstvo je priopćenjem izrazilo ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske jer, kako se navodi, presuda „ne odražava ratna događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića tijekom velikosrpske agresije“ na Hrvatsku i BiH.

„Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović“, priopćeno je.

Premijer Andrej Plenković  je kazao da su “Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za provođenje velikosrpske politike, za agresiju na Hrvatsku i BiH, da su sudjelovali u najstrašnijim zoličnima. Vjerujemo da će u žalbenom postupku Rezidualni mehanizam uzeti u obzir njihovu ulogu u tim procesima na adekvatan način. Pozdravljamo osuđujuću presudu, ali ne možemo biti zadovoljni s obzirom na njihovu ulogu 90-ih godina, da je time donesena pravedna presuda”

“Svima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nijedna kazna nije adekvatna pa ni Simatoviću i Stanišiću koji su odgovorni za smrt tisuća ljudi, rekao je Nazor, dodajući kako odluku o visini kazne prepušta pravnicima.

Ovdje je puno nelogičnosti. Nisu, kažu, mogli dokazati izvan svake sumnje da su Simatović i Stanišić dijelili ciljeve zajedničkog zločinačkog pothvata. A po čemu su zaključili, primjerice, u postupku generalu Praljku i ostalima, upitao je Nazor. To je neuvjerljivo, nevjerodostojno, a rekao bih da je i sramotno”, kazao je dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

U objašnjenju presude tročlano vijeće u objašnjenju presude ipak potvrđuje kako je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini postojao udruženi zločinački pothvat kojemu je cilj bio nasilno i trajno ukloniti nesrpsko stanovništvo za koji su Stanišić i Simatović znali, no da nije pronađeno dovoljno dokaza ga su ga i pomagali.

“Upravo izrečena presuda može biti izvrstan temelj za ratnu odštetu od susjedne države. To ne treba zanemariti i Hrvatska treba oformiti tim pravnih stručnjaka koji će početi raditi na tekstu tužbe”, objavio je ustavno pravni stručnjak dr. Mato Palić, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.

Sličnog stav je Pero Kovačević, pravni ekspert Haaškog suda, koji je zadovoljan činjenicom da je u presudi navedeno postojanje Udruženog zločinačkog pothvata te da je ova presuda temelja za traženje ratne odštete od Beograda.

Stanišić i Simatović će ostati u pritvoru  u Haagu dok se ne organizira njihovo prebacivanje na mjesto gdje će je izdržavati, rekao je predsjednik sudskog vijeća Hall.

Stanišić i Simatović uhapšeni su tijekom operacije “Sablja”, poslije ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine i nedugo nakon toga prebačeni u Den Haag.

M. Marković/Foto: N1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Dani armenske kulture. U subotu u Zagrebu misa na armenskom jeziku

Dane armenske kulture u Hrvatskoj organizirala je Armensko – hrvatska zajednica,  pokrovitelj je  Veleposlanstva Republike…

10 sati prije

Milanović Litre tvrdi da je pokraden! DIP objavio da nije glasao sam za sebe

Marko Milanović Litre, zastupnik Hrvatskih suverenista koji nije izabran u novi saziv Sabora, tvrdi da…

11 sati prije

Gordan Malić: Treba li Hrvatska financirati tjednik Novosti?

Novosti su politički i društveni tjednik Srba u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu. Izdaje ga…

13 sati prije