Kategorije Premium sadržaj

Sućut Jandrokovića: Sabor će s ponosom nositi uspomenu na dr. Tuđmana

Širi dalje

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju izraze sućuti obitelji Tuđman u povodu smrti saborskog zastupnika prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana, ističući kako će Sabor s ponosom i zahvalnošću nositi uspomenu na njega.




“Poštovana obitelji Tuđman, duboko ožalošćen viješću o odlasku vašeg voljenog supruga, oca, djeda, sina i brata Miroslava Tuđmana, primite izraze najiskrenije sućuti uime Hrvatskoga sabora i osobno” naveo je Jandroković.

Prema dužnosti se odnosio odgovorno i časno

Naglasio je kako će Sabor s ponosom i zahvalnošću nositi uspomenu na Miroslava Tuđmana. „Jedan od doajena Hrvatskoga sabora, četiri puta biran za saborskog zastupnika, svoju dužnost shvaćao je i prema njoj se odnosio veoma odgovorno, časno i profesionalno. Rasprave su mu uvijek bile studiozno pripremljene, argumentirane i elaborirane, pritom iskazujući poštovanje prema svim kolegama bez obzira na stranačku pripadnost. Kao najstariji i jedan od najiskusnijih zastupnika, mnogima je, naročito mlađim kolegicama i kolegama, bio primjer iz čijeg smo dragocjenog znanja mogli učiti“, naglasio je Jandroković.

Predsjednik Sabora podsjeća kako je Tuđman bio osobito stručan poznavatelj na područjima nacionalne sigurnosti, obrane, unutarnje i vanjske politike, zbog čega je vodio i saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

“U svojem je djelovanju uvijek branio hrvatske nacionalne i državne interese i zalagao se bolji položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Iako često diskretan i samozatajan, ostao je dosljedan sebi držeći do osobnog integriteta i digniteta Hrvatskoga sabora“, poručio je.

Iza gospodina Tuđmana ostat će plodonosna znanstveno-nastavna, publicistička i politička karijera. Kao diplomirani filozof i sociolog i doktor informacijskih znanosti, predavao je na brojnim institucijama, od Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Mostaru, preko Ratne škole do Diplomatske i Obavještajne akademije. Autor je više od 200 znanstvenih članaka, organizator mnogih stručnih skupova i voditelj niza istraživačkih projekata, naveo je Jandroković.

Podsjetio je i da je Tuđman tijekom i nakon Domovinskog rata obnašao odgovorne dužnosti ravnatelja Hrvatske izvještajne službe, člana Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti predsjednika Republike i zamjenika predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, pri čemu je dao nesebičan doprinos uspostavi i izgradnji institucija moderne hrvatske države.

U bolesti zvao za pomoć stradalima u potresu

“Osim što sam s njime dijelio saborske klupe, kroz dugogodišnju suradnju upoznao sam ga ne samo kao intelektualca i profesora, već kao dragu, toplu i ugodnu osobu. Nažalost, saborsko zasjedanje pred Božićnu stanku pokazalo se kao naš posljednji susret. I u trenutku bolesti, nesebično je mislio na druge i zvao za pomoć stradalima u potresu. Siguran sam da će svim kolegicama i kolegama u Hrvatskome saboru nedostajati njegova smirenost, mudrost i korektnost. Ponosan sam što sam osobno bio suputnik na djeliću njegovog životnog puta i bogate karijere”, naglasio je Jandroković.

“Poštovana obitelji, u ovom trenutku nenadoknadivog gubitka, moje misli i molitve su uz vas i vašeg i našeg Miru. Još jednom primite izraze sućuti i dubokog poštovanja. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju se borio”, poručio je obitelji Tuđman predsjednik Sabora.

Hina/Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

4 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

10 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

11 sati prije