Kategorije Premium sadržaj

Tužiteljstvo BiH otvara istragu o ubojstvu 68 Hrvata iz Briševa

Širi dalje

U Briševu, selu u okolici Prijedora paravojne postrojbe bosanskih Srba samo u jednom danu ubile su 68 Hrvata.



Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u predstojećem će razdoblju otvoriti slučaj ratnog zločina počinjenog nad Hrvatima iz sela Briševa u sjeverozapadnoj Bosni, najavljeno je u ponedjeljak nakon sastanka koji je glavni tužitelj BiH Goran Salihović imao s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom.

Središnja tema sastanka bio je zločin u Briševu, jedan od najvećih počinjenih nad Hrvatima tijekom rata u BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. U tom selu u okolici Prijedora paravojne postrojbe bosanskih Srba samo u jednom danu ubile su 68 Hrvata.

Selo udaljeno četiri kilometra južno od Prijedora srpske su snage napale 24. i 25. srpnja 1992, iako su mještani prije toga poslušali ultimatum vlasti u Prijedoru da predaju oružje. Tijekom napada u kojemu je korišteno i topništvo ubijeno je 68 hrvatskih civila, a četrdesetak mještana je zarobljeno i potom zatočeno u zloglasnim logorima Keraterm i Omarska. Za zločin u Briševu, kamo se vratila tek nekolicina od predratnih 400 stanovnika, do danas nitko nije odgovarao.

Tužitelj Salihović i biskup Komarica razgovarali su i o slučajevima ubojstva svećenika Ratka Grgića i Tomislava Matanovića, koji su tijekom rata ubijeni u Bosanskoj Gradiški i Prijedoru, na području pod kontrolom vlasti bosanskih Srba, a dosad nisu otkriveni ni počinitelji tih ubojstava.

Biskup Komarica zamolio je glavnog tužitelja BiH da se Katoličkoj crkvi omogući preuzimanje i ukop 15 tijela žrtava iz Drugog svjetskog rata pronađenih u jami Trubar u blizini Drvara, kako bi ih se moglo dostojno ukopati.

Riječ je o tijelima župnika i vjernika koji su 1941. godine silom izvedeni iz vlaka kojim su se vraćali s područja Knina te su potom ubijeni.

Hina/Foto: Nedjelja.ba


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi briševo

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

11 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

13 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

16 sati prije