Kategorije Premium sadržaj

TUŽNA VIJEST Iznenada preminuo Valerij Jurešić

Širi dalje

Valerij Jurešić (51), dugogodišnji kulturni radnik iznenada je preminuo u četvrtak ujutro. Vijest je potvrđena Novom listu iz kruga obitelji. Jurešić je ostavio velik trag u riječkoj i nacionalnoj kulturi.



Juretić je tijekom posljednja tri desetljeća bio jedan od važnijih aktera riječke i hrvatske kulturne scene, pokretač nekoliko projekata koji su imali generacijski značaj.

Na nezavisnoj kulturnoj sceni bio je aktivan od svoje sedamnaeste godine, kroz organizaciju koncerata, izložbi i drugih događanja, a jedan od prvih većih projekata bio mu je studentski časopis Homo Volans, nakon čijeg je gašenja Jurešić pokrenuo kultni Nomad.

Jurešić je bio direktor i izdavač Nomada, koji je pokrivao pop kulturu u širokom rasponu od filmova, glazbe i knjiga do stripova, računalnih igrica i tada prvih internetskih stranica.

Novinari Nomada imali su tada nov i svjež pristup pisanju o popkulturnim proizvodima, kakav je kasnije izvršio važan utjecaj na nove generacije glazbenih, televizijskih i filmskih kritičara, a izlazio je od 1998. do 2003. godine.

Jurešić bio je pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije od 2013. godine.

Nakon sudskog spora prestao je biti pročelnikom 2018. godine i okrenuo se privatnom poduzetništvu.
U Krku je bio i trener atletike, gdje je osnovao klub i radio s djecom kao predsjednik kluba i glavni trener.

R.I. /Fotot: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen Gerard Depardieu, 15 žena ga optužilo za seksualno nasilje

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski…

51 minuta prije

Mesić: Ne može se stvoriti Velika Srbija, oni su mala država na Balkanu

Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, na skupu PanAlbanci-Inter-Balkan-Euroatlantik, izjavio da se Velika Srbija…

2 sata prije

Rijeke pravde i pravednici, analiza jednog poraza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je 7. travnja 2024., deset dana prije izbora,…

4 sata prije