Kategorije Premium sadržaj

U NSB-u otvorena izložba ‘Sloboda se njegovim imenom zove’

Širi dalje

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je izložbu “Sloboda se njegovim imenom zove”, koju je u povodu 30. obljetnice stradanja grada Vukovara priredila Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu.



Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako, svaki put kada se spomenu emocije i zbivanja od prije 30 godina, nema bolje riječi koja utjelovljuje ideju Vukovara od riječi slobode, što su autori izložbe dobro istaknuli u njezinu nazivu.

Izložba nas podsjeća na grad koji je pretrpio najnevjerojatnija i najokrutnija razaranja nakon Drugoga svjetskoga rata na području Europe, rekao je premijer te dodao kako Vukovar za svakoga Hrvata predstavlja mjesto identifikacije s patnjom svih žrtava, s hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja te s procesom stjecanja hrvatske samostalnosti, neovisnosti i suverenosti.

Ocijenio je da izložba uz puno dokumentacije iz knjižnica, predmeta iz ranijih vremena grada heroja, fotografija i naslovnica Večernjega lista predstavlja doprinos u nizu aktivnosti kojima se svjedoči 30. obljetnica stradanja Vukovara. Oni koji su radili izložbu, naglasio je, prenijeli su emociju, trenutak i važnost grada Vukovara u svim elementima.

Do obilježavanja sjećanja na Vukovar iskoristit ćemo vrijeme i kazati što je to Vukovar za sve Hrvate i današnju slobodnu Hrvatsku 30 godina kasnije te koliko nas njegova žrtva obvezuje na stalna ulaganja i razvoj.

U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici otvorena je izlozba “Sloboda se njegovim imenom zove”, u povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara. NSK izlozbu priredjuje u suradnji s Vecernjim listom, Gradskom knjiznicom Vukovar i udrugom

To je ono, podsjetio je, što radi naša vlada, koja je svoju prvu sjednicu izvan Zagreba održala 17. studenoga 2016. u Vukovaru.

Vodit ćemo se mišlju prema onima kojih više nema i koji su za Hrvatsku dali najviše, a to su hrvatski branitelji, istaknuo je.

Trudit ćemo se, poručio je, da kroz potporu i pokroviteljstva prenesemo mladim generacijama značenje, vrijednost i simboliku Vukovara.

Izložbom “Sloboda se njegovim imenom zove” NSK u suradnji s partnerima odaje počast gradu heroju Vukovaru u povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskome ratu i daje svoj doprinos njezinu obilježavanju, istaknula je glavna ravnateljica NSK Ivanka Stričević.

Stričević je naglasila kako osim uvida u građu koju NSK baštini o Domovinskome ratu u Vukovaru, na izložbi pružaju i uvid u građu svih zbirki knjižnice kao i njezin opći fond.

Izložba daje uvid u fotografije, knjige, rukopise, novinske članke i ostalu građu koju NSK u Zagrebu i partnerske ustanove čuvaju u svojim zbirkama građu koja svjedoči o stradanju Vukovara, ali i bogatoj kulturi grada.

Središnji dio izložbe čine stručni tekstovi povjesničarke i kustosice izložbe Vlatke Filipčić Maligec koji daju uvid u bitku za Vukovar, posebno zbivanja u vukovarskoj bolnici, na Ovčari, u vojarni, Borovom Selu i Borovom naselju 1991. godine.

Tekstove prate fotografije hrvatskih fotoreportera kao i naslovnice Večernjega lista koje su svjedočanstvo ratnih zbivanja u Vukovaru i sudbina Vukovaraca tijekom Domovinskoga rata te reprezentativna knjižnična građa o ratu u Vukovaru iz Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba “Sloboda se njegovim imenom zove” održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz potporu Ministarstva kulture i medija u sklopu programa Godina čitanja, a ostvarena je u suradnji s Večernjim listom te partnerima udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest i Gradskom knjižnicom Vukovar.

Nakon otvaranja izložbe predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je izložbu u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i ministra obrane Marija Banožića.

Hina/Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

10 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije