Kategorije Premium sadržaj

U petak još paklenski vruće, od subote pljuskovi s grmljavinom

Širi dalje

“Kad prođe Gospa i padne kiša, ljetu je kraj” jedna je od narodnih  mudrosti o vremenu na koje se povremeno podsjeća  Zoran Vakula.



U petak i većim dijelom subote u Hrvatskoj će biti sparno i vruće. Moguća je pojava jutarnje sumaglice i magle u nekim nizinama unutrašnjosti, a stabilno će vrijeme dokazivati i burin pa maestral na Jadranu.

Već potkraj subote na zapadu i sjeverozapadu počet će se gomilati oblaci i povećavati vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom, ponegdje i olujno nevrijeme s tučom.

Još nestabilnije će u većini Hrvatske biti u nedjelju i ponedjeljak, kada će na sjevernom dijelu Jadrana puhati umjerena i jaka bura, a i dnevna temperatura zraka će se sniziti pa će vruće biti uglavnom u Dalmaciji.

Dnevna temperatura

U petak će biti sunčano i vruće. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab. Na Jadranu će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a još ujutro uz obalu slaba do umjerena bura. Najviša temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 °C.U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu najviša dnevna temperatura dosezati između 31 i 33°C, a puhat će slab jugoistočni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura će u jutarnjim satima biti od 14 do 17°C, a poslijepodne i do 33°C.

Sunčano će biti i na zapadu Hrvatske. Vjetar slab, ujutro podno Velebita burin, a poslijepodne ponegdje na sjevernom Jadranu zapadnjak i sjeverozapadnjak, većinom na otvorenom. More uglavnom mirno. Najviša temperatura zraka od 27°C u gorju do 32°C na obali.

S obzirom na to da nas čeka jedan pravi ljetni dan, nisu izdana nikakva upozorenja što se tiče lošeg vremena.

Grmljavinsko nevrijeme

U subotu je za Zagrebačku županiju izdano upozorenje mogućih grmljavinskih pljuskova u kasnim večernjim satima.

“Mnogo sunca i vedrine, pa i izraženije vrućine na kopnu još i veći dio subote. No pokraj dana u sjeverozapadnim krajevima sve više oblaka i povećanje vjerojatnosti za pljuskove i grmljavinu, lokalno i za olujno nevrijeme s tučom. Promjenljivo, uz mjestimice kišu i pljuskove s grmljavinom, bit će u nedjelju i ponedjeljak koji donose osvježenje, a puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu u subotu i nedjelju sunčano i vruće, a na sjevernom dijelu u nedjelju navečer raste vjerojatnost pljuskova s grmljavinom koji će se zatim proširiti i na veći dio Dalmacije. Pritom će zapuhati umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, a do tada još, kao i u petak, slab do umjeren vjetar s mora u popodnevnim satima. U ponedjeljak manje vruće, osobito na sjevernom Jadranu”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

R.I. /Foto: pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković se požalio: “Zoran Milanović me nazvao i izvrijeđao”

Emisija "Nedjeljom u 2" u nedjelju se emitirala po 1000. put, a novinar, urednik i…

7 sati prije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

11 sati prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

12 sati prije