Kategorije Premium sadržaj

“U školi su nas učili da su Hrvati srušili Vukovar! Ispričavam se svima”

Širi dalje

Na Facebooku se oglasio Petar Matijević, Srbin koji je važan dio života proveo u Vukovaru. Iako nije rođeni Vukovarac u Vukovaru je proveo djetinjstvo i završio sedam razreda osnovne škole.



Piše da danas s četrdeset i nešto godina, vrlo dobro zna kako je i kada počeo rat i ima poruku svim Vukovarcima – Hrvatima, Srbima, Rusinima i ostalima. “Suosjećam sa svim Hrvatima iz Vukovara, izražava sućut i upućujem ispriku”. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Nisam rođen u Vukovaru, ali sam u njemu proveo djetinjstvo i sedam razreda osnovne škole. Četiri u školi Ivan Goran Kovačić u Borovu naselju, a tri u Borovu selu nakon rata. Da, Srbin sam i nakon pada Vukovara u srpske ruke, mi smo se onako izbjeglički sretni vratili u Borovo među one ruševine.

Naš stan u BZ zgradama na osmom katu pogodila je avionska ‘krmača’ i raznijela cio prednji zid i uništila regal, dok su trosjed i dvosjed nekim čudom ostali čitavi. Jeziva je bila ta rupa, vidjela se škola ‘Bratstvo i jedinstvo’ kroz nju.

Sjećam se pogibije djevojčice od oko tri godine, tamo negdje ’93, koja se igrala ispred banana zgrada u Borovu, a njen brat se na prozoru ‘igrao’ s bombom kašikarom i slučajno je ispustio. Eksplozija je bila stravična, a sestra mu je ostala na mjestu mrtva.

Govorili su mi drugovi da sam sretan što nisam vidio mrtve po ulicama, a ja nisam mogao vjerovati (11 godina sam imao tad) da su Hrvati tako uništili naš Vukovar i naše Borovo! Pitao sam svoju majku kad je točno ona izašla iz Vukovara pred rat, a ona kaže, onog dana kad su se pojavili avioni. Molim?! Kakvi avioni?!

– Pa jugoslavenski, reče ona meni… Kako majko jugoslavenski, pa ovo je bila Jugoslavija?! – uporan sam ja…

–  Znam sine, ali jugoslavenski avioni su bombardirali Vukovar… Srpske snage su uništile Tovarnik, Ilaču, Slakovce, Jankovce…

–  Čekaj, a kako to da Negoslavci nisu srušeni?

–  Nisu zato što u njima žive Srbi! Znači, srušeno je samo tamo gdje su živjeli Hrvati?

Već stasali i punoljetni mladić shvatio je tko je tu sve bio i tko je što radio. Tko je nahuškao komšije na susjede, tko je organizirao da se iz vukovarskih sela ide preko njiva u Šid po kalašnjikove?

Sate i sate sam proveo po internetu tražeći sudske spise sa suđenja za ratne zločine hrvatskih sudova. Pronalazeći odgovore, sve više odgovora, došao sam do ove predstave/predodžbe o ratu koju imam danas. Vukovar je žrtva nacionalizama, i jednog i drugog.

Međutim, samo jedan nacionalizam je digao avione, upregao haubice, podijelio oružje i doveo pljačkaše, silovatelje i ubojice da masakriraju moj grad i moje sugrađane. To nikad ne mogu i neće biti ‘moji’, pa makar se stoput prezivali Jovanović ili Đorđević.

Škola u Borovu selu tada se zvala Vukašin Vule Šoškočanin, po poginulom borcu/pobunjeniku iz Borova sela.

Imao je i sina Iliju, jedno bahato i bezobrazno čeljade koje je, iako izgubivši oca, postalo jedno neiživljeno čudovište koje je ostalu djecu maltretirao i ponašao se kao da je cijelo Borovo njegovo.

Cijeli svet mi se srušio kad sam ušao u IGK… Stakla, krhotina, kabeli koji vise, parket koji se nadigao i napuhao poput balona. Pa zar nismo mi bili ispravna strana, a Hrvati zlotvori koji su htjeli da nas pobiju? Izgleda da nismo, izgleda da nisu, izgleda mi da je ta priča slojevitija.

Sad s četrdeset i nešto godina, vrlo dobro znam kako i kad je rat počeo i imam samo nešto da poručim svim Vukovarcima, Hrvatima, Srbima, Rusinima i ostalima – pogledajte istini u oči! Uvijek, u svakoj prilici, bez obzira na sve!

Ja sam to učinio i lakše mi je, a srušeni Vukovar još sanjam ponekad, miris šuta natopljenog mirisom memljivog namještaja, kompletne zgrade kroz koje neumorno šiba propuh, gomile knjiga, bilježnica i spomenara razasutih po ruševinama – nije ni približno osjećaju kada izgubiš nekog bliskog.

Suosjećam sa svim Hrvatima iz Vukovara, izražavam sućut i upućujem ispriku svima. Ne zbog mene, mali sam bio tad, već zbog svoje djece koja neće, nadam se, doživjeti ništa slično. Eto toliko”, napisao je Petar Matijević.

R.I. /Foto: Facebook


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Jesu li utemeljene tvrdnje JU Jasenovac o sastanku predstavnika Njemačkoga Reicha i NDH 4. lipnja 1941.?

Na mrežnim stranicama Javne ustanove Spomen-područja (JUSP) Jasenovac u nekoliko se članaka spominje sastanak predstavnika…

11 minuta prije

SVE SNIMIO I OBJAVIO: U zatvor jer je zapalio hrvatsku zastavu

Osumnjičeni je 18. svibnja predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, dok je kaznena prijava protiv njega…

1 sat prije

Plenković: Čast nam je raditi za Hrvatsku, ovo je pet prioriteta novog mandata

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak, na početku prve sjednice Vlade u svom trećem…

1 sat prije