Kategorije Premium sadržaj

U Zagorju se gradi Aleja Velikana, priprema se i spomenik Titu

Širi dalje

Na području Velikog  Trgovišća gradi se Aleja velikana. U Aleji će svoje mjesto naći Matija Gubec, Josip Broz Tito, Franjo Tuđman, Ljudevit Gaj i drugi, a uz njih i četiri žene: Veronika Desinićka,  Marija Jurić Zagorka, Justina Mihanović i Sidonija Erdődy Rubido.



Projekt je, kako je i najavila prošle godine, idejno pokrenula Turistička zajednica područja Tuhlja, Klanjca i Velikog Trgovišća, znana kao Biser Zagorja, a u suradnji s Općinom Veliko Trgovišće u čijem je vlasništvu i zemljište na kojem se Aleja velikana gradi i koja je nositelj projekta vrijednog 94.747 eura. Općina je ostvarila i bespovratno sufinanciranje u iznosu od 32.917 milijuna eura.

U samom nazivu Aleje (možda) nedostaju i velikanke,  piše Zagorje.com, a razlog tome je u dužini samog naziva Aleje. Naime, naziv bi bio predug, kažu.

Ipak, Justina Mihanović, Sidonija Erdődy Rubido, Veronika Desinićka i Marija Jurić Zagorka pronaći će svoje mjesto uz Antuna Mihanovića, Antuna Augustinčića, Otona Ivekovića, Franju Tuđmana, Josipa Broza Tita, Ljudevita Gaja, Matiju Gubca i Ljudevita Vranyczanya.

Prva faza projekta je pod ingerencijom Općine Veliko Trgovišće, radovi su započeli nedavno, a kako kažu iz Općine, kroz uređenje javne zelene površine kao parka s tematskom stazom posvećenom velikanima Hrvatskog zagorja stvorit će se adekvatan prostor za ugodan boravak u prirodi i upoznavanje s velikanima Hrvatskog zagorja, primjeren za svakodnevno korištenje lokalnog stanovništva i turista.

– Na taj način poboljšavamo život u ruralnoj sredini, doprinosimo atraktivnosti sela i njegovom razvojnom potencijalu, a uz to potičemo rast i društveno-ekonomsku održivost. Ovim ulaganjem uredit će se javna zelena površina u sklopu koje će se nalazi 781 m2 ozelenjene površine koje će krajobrazno uređenje parka činiti mirne i zasjenjene zone sjedenja s gustom vegetacijom u pozadini, i 209 m2 opločene površine.

U parku, uz tematsku stazu, postavit će se 12 ploča uz mogućnost korištenja multimedijalnog sadržaja proširene stvarnosti, sedam klupa, četiri kante za otpatke i ambijentalna rasvjeta.

Na jugoistočnom uglu parka nalazit će se centralni dio kružnog oblika u kojem je predviđen smještaj centralne kompozicije, murala koji će se nalaziti na betonskom valjku, a koji će sadržavati etnografske, političko-povijesne i kulturne elemente – objašnjavaju iz Općine i dodaju kako je ovaj projekt od velikog značaja ne samo za područje općine već i cijelo Hrvatsko zagorje.

Direktorica Turističke zajednice područja Tuhlja, Klanjca i Velikog Trgovišća, Tatjana Petranović Capar objasnila nam je kako prva faza obuhvaća uređenje staze, šetnice u obliku loga Turističke zajednice Biser Zagorja s lokacijama posvećenim velikanima uz ranije spomenute multimedijalne table.

– U prvoj fazi će se obilježiti centralne točke s monumentalnim betonskim postoljem od metar promjera koja prikazuje vizure našeg područja s prepoznatljivim detaljima, a na tome radi Stjepan Đukić Pišta. Druga faza su umjetničke instalacije koje će se montirati, a gdje će se od posebnog lima izrezati vizuali, obrisi čovjeka od dva metra veličine.

Prva faza će biti gotova do kraja godine, a bit će tu i muzička klupa s pričama o Hrvatskom Zagorju i općenito o velikanima koji se spominju. Svakog od tih velikana prikazivat će karta Zagorja uz točku mjesta iz kojeg dolazi, uz ime, prezime i godine rođenja i smrti.

Na primjer, Ljudevit Gaj je vezan za Krapinu pa će tu biti karta Zagorja s ucrtanom Krapinom, a uz QR kod moći će se doći do proširene stvarnosti. Za Antuna Mihanovića to će biti ruka koja piše riječi himne – ispričala je Petranović Capar dodajući da će cijeli projekt zasigurno biti nova točka turističkog sadržaja za brojne školske ekskurzije koje prolaze ovim područjem, ali i sve posjetitelje koji stižu na područje Krapinsko – zagorske županije.

Projekt koji će već do kraja ove godine ugledati svjetlo dana priča je o poznatim Zagorkama i Zagorcima i to preko Ministarstva turizma koje omogućava neformalno projektno udruživanje susjednih turističkih zajednica.

D.M. /Foto:zagorje.com


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

2 sata prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

2 sata prije

Sezona tek počinje, a već imamo rekordera. Pogledajte cijenu kave s rive na Hvaru

Pred početak turističke sezone počele su objave o cijeni pića na Jadranu. Ne sumnjamo da…

4 sata prije