Kategorije Premium sadržaj

UN se o Trumpovom priznaju Jeruzalema: 128 članica traži da povuče odluku

Širi dalje

Opća skupština Ujedinjenih naroda na izvanrednoj sjednici je proglasila nevažećom odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o Jeruzalemu kao glavnom gradu Izraela.



Sa 128 glasova “za”, devet “protiv” i 35 “suzdržanih”, UN se izjasnio za rezoluciju kojom poziva SAD da povuče odluku o priznanju Jeruzalema. U samom tekstu se kaže da su sve odluke ništavne i moraju biti otkazane.

Glasovanje je održano usprkos upozorenju službenog Washingtona  o mogućim političkim posljedicama takvog poteza.

Uoči glasovanja američka veleposlanica pri UN-u- Nikky Haley poručila ja da će Sjedinjene Države zapamtiti dan kada su prozvane u Općoj skupštini, podsjetivši ujedno da Amerika daje najveći financijski doprinos svjetskoj organizaciji. Haley je kazala kako Amerika kao suverena zemlja  ima pravo donijeti odluku o sjedištu svog veleposlanstva u Izraelu te da će to i napraviti.

I američki je predsjednik Donald Trump upozorio je države koje primaju pomoć SAD-a da razmisle o tome kako će glasovati. No, više od stotinu država članica UN-a poslalo je poruku kako ne prihvaćaju jednostranu promjenu  pedeset godina starog međunarodnog konsenzusa da o statusu Jeruzalema trebaju u pregovorima odlučiti Izraelci i Palestinci.

Iako je njezina snaga uglavnom simbolična, rezolucija UN-a jasna je poruka Washingtonu da postoji snažna međunarodna opozicija donošenju jednostranih odluka u izraelsko-palestinskom pitanju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je unaprijed odbacio rezultat glasanja i nazvao UN “kućom laži”. Nakon glasanja je rekao da je zadovoljan rezultatom.

Niti jedna rezolucija Opće skupštine nas neće potjerati iz Jeruzalema, izjavio je izraelski veleposlanik Danny Danon.

MP/Foto:screenshot


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

8 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

11 sati prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

12 sati prije