Kategorije Premium sadržaj

Unuka Alije Izetbegovića tiskala knjigu njegovih citata, Bosnaci ju napali

Širi dalje

Zbirka ilustriranih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića “Poruka sebi” u izdanju Muzeja “Alija Izetbegović” izlazi iz tiska ovih dana.



Urednica izdanja je Nađa Berberović-Dizdarević, unuka Alije Izetbegovića, ( kći njegove kćeri Sabine), vizualni identitet knjige uradili su Emir Oručević koji je i autor naslovnice te Fadil Pleho kao autor dizajna.

Predgovor za knjigu napisao je književnik Hadžem Hajdarević koji navodi da je Alija Izetbegović životnu filozofiju, konkretnije vlastitu viziju života i životnu misiju kojoj je principijelno bio predan, gradio najprije na islamskom razumijevanju svijeta, života, životnih mijena i ovozemaljskih smislova te intelektualno provjeravao na bogatoj, raznorodnoj, evropskoj misaonoj tradiciji i iskustvu.

Dalje navodi da je Izetbegović jedan od najautentičnijih i najdosljednijih mislilaca u Bosni i Hercegovini u posljednjim decenijama XX stoljeća.

U predgovoru poručuje onima koji će se susresti sa mislima u knjizi – ličnim, autentičnim, kristalolikim mislima o svijetu, životu, sudbini, slobodi, o svemu čega se svojom mišlju dotaknuo Alija Izetbegović, da u njihovu čitanju, razumijevanju ne budu suviše “opterećeni” ni traumatičnim bosanskohercegovačkim političkim kontekstima, ni činjenicom Izetbegovićeva dugogodišnjeg robijanja kao političkog zatvorenika.

– Sve ove misli, koliko god je to moguće, treba čitati, razumijevati kao slobodne, kondenzirane, univerzalne misli sa kojima smo, evo, u mogućnosti i osobno uspostaviti vlast

Nakladnici su najavili da uskoro slijedi izdanje na engleskom i turskom jeziku, a u Sarajevu nisu svi blagonaklono prihvatili  novu knjigu:

“Nekad smo morali kupovati Titova sabrana djela, sad ne moramo, idi u Tursku i skupljaj zlato kao i nana ti  Halida.”

“Nije valjda dotle došlo zafalilo para malo joj pa daj joj još”, neki su od komentara
R.I. /Foto:Facebook


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

15 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

15 sati prije