Kategorije Premium sadržaj

Vigilare: VEM je objavio nestine, nisu tražili da uklonimo tekst o djeci i dvije lezbijke

Širi dalje

Iz Udruge Vugilare primili smo reakciju na tekst Televizije kažnjene zbog Bujanca, Batarelo na udaru DORH-a zbog govora mržnje” koji je emitirala Hina, a  na Maxportalu je objavljen 19. siječnja 2024. godine.



U tekstu se navodi da je hrvatski medijski regulator (VEM) zaprimio dvije pritužbe građana na članak  “ Sablazan u Španskom: obrt za čuvanje djece vode dvije lezbijke” objavljen 11. prosinca na portalu udruge Vigilare, a koji  krši odredbe Zakona o elektroničkim medijima (ZEM) kojima zabranjeno je poticati, pogodovati poticanju i širenju mržnje ili diskriminacije na osnovi, u ovom slučaju, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije.

VEM je, prenijela je Hina, “od pružatelja zatražio skidanje članka s njegove elektroničke publikacije i obavijestio DORH u svrhu mogućeg daljnjeg postupanja. Odluka je donesena jednoglasno”.

Očitovanje uduge Vigilare prenosimo bez intervencnija i u cijelosti:

“S obzirom na objavu netočnih informacija u više medijskih izvora u vezi članka o jednom zagrebačkom obrtu za čuvanje djece, obavještavamo javnost da se udruga Vigilare pisanim putem očitovala na pisanu molbu Agencije za elektroničke medije koja je, pak, zatražila objašnjenje pojedinih navoda u spomenutom članku.

Budući da u članku nema nikakve diskriminacije, kao niti pozivanja i poticanja na to, Udruga je odbacila sumnje po pitanju kršenja odredaba Zakona o suzbijanju diskriminacije, navodeći da se u tekstu prenijela zabrinutost jednog čitatelja koji se javio udruzi, ukazavši na negativno osobno iskustvo koje je doživio u vezi spornog obrta.

Navedeno je da je Europski sud za ljudska prava u svojim odlukama već u nekoliko navrata naglasio važnost članka 10. Europske Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (sloboda izražavanja), koji je primjenjiv, ne samo na informacije koje su blagonaklono prihvaćene ili se ne smatraju uvrjedljivima ili ne izazivaju nikakvu reakciju, nego čak i na one koje šokiraju ili uznemiruju.

Dijelu javnosti očito je potrebno posebno naglašavati da je pravo na slobodu izražavanja jedan od temelja demokratskog društva (tome u prilog vidi “Odluka Handyside protiv Ujedinjenog Kraljevstva”, ECHR, 5493/72).

Vrjednosni sud koji se iz članka iščitava iznesen je iz perspektive organizacije koja djeluje u skladu s vrijednostima i naukom Katoličke Crkve, a koja se protivi istospolnom činu, zajednicama i roditeljstvu, kao i cijeloj LGBT idelogiji, što je u vezi s člankom 9. stavkom 2. točkom 5. Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08, 112/12) koji se kao takav ne može smatrati diskriminacijom niti poticanjem na diskriminaciju.

Prozivke za otkrivanje adrese obrta i identiteta voditeljice, besmislene su jer je riječ o podatcima koji su već dostupni javnosti, a pitanja koja su postavljena na kraju članka, legitimna su (osim ako se ne radi o nečijim totalitarističkim pokušajima ograničavanja slobode govore, vjeroispovijesti i savjesti).

Također, od AEM-a Vigilare nije dobio nikakvu povratnu infomaciju niti je itko zahtijevao uklanjanje navedenog članka.”

D. M./Foto: PV


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Google prisluškuje vaš mobitel. Evo kako isključiti da vas ne prisluškuje

Na računima Googleovih korisnika postoji skrivena stavka koja mu dopušta da korisnicima snima glasove, za…

1 minuta prije

Novak Đoković razočaran napušta Rim; nokaut, poraz, zvižduci…

Čileanac Alejandro Tabilo ostvario je najveću pobjedu u svojoj karijeri kada je u nedjelju u…

1 sat prije

Umirovljenik osuđen zbog 27 provala. Krao je sve što mu je došlo pod ruku

Zbog čak 27 teških krađa provaljivanjem na području Vinišća, naselje u općini Marina, u Splitsko-dalmatinskoj…

1 sat prije