Kategorije Premium sadržaj

Vrhovni sud zabranio desničarskoj stranci sudjelovanje na izborima

Širi dalje

Vrhovni sud Grčke u srijedu je zabranio krajnje desno orijentiranoj stranci koja djeluje pod nazivom Spartanci, da se kandidira na ovogodišnjim izborima za Europski parlament, izvijestili su grčki mediji



Pravosudni izvori potvrdili su informaciju Reutersu s obzirom na to da se u Grčkoj sudske odluke ne objavljuju odmah. Sud je donio odluku po kojoj stranka nije ispunila postavljene uvjete za sudjelovanje u izborima.

Ovaj je mjesec glavni državni odvjetnik Vrhovnog suda odredio da se podigne optužnica protiv 11 zastupnika koji su izvorno izabrani na listi Spartanaca zbog sumnje da su na nacionalnim izborima održanim u lipnju 2023. prevarili birače dobivši uputstva od jednog političara koji je bio i još se uvijek nalazi u zatvoru.

Pet ih je u međuvremenu prešlo u neovisne zastupnike.

Očekuje se i da će izborni sud u predstojećim danima donijeti odluku o tomu može li se 11 zastupničkih mjesta raspodijeliti među zastupnicima ostalih stranaka u parlamentu od 300 mjesta ili će se u regijama u kojima su oni izabrani izbori morati ponoviti.

Na prošlogodišnjim su izborima mjesta u parlamentu osvojile tri ultranacionalističke stranke, dobivši više od 12 posto glasova.

Sudski epilog potaknuo je politička previranja i otkrio sve veći raskol među 11 zastupnika koji su razmijenili oštre optužbe.

U srijedu je 33-godišnji zastupnik koji je u veljači istupio iz parlamentarne skupine Spartanci priveden nakon što je udario zastupnika jedne druge ultranacionalističke stranke šakom u lice.

Stranka Spartanci jedva se spominjala u anketama prije izbora u lipnju 2023. sve dok je Ilias Kasidiaris, koji služi zatvorsku kaznu zbog vodeće uloge u zabranjenoj krajnje desnoj stranci Zlatna zora, nije podržao iz svoje zatvorske ćelije.

Grčki Vrhovni sud u srijedu je odobrio da se za izbore za EU od 6. do 9. lipnja natječu predstavnici 31 stranke.

Tada će glasači u cijelome 27-članom bloku država članica birati 720 novih zastupnika EP-a koji će na toj dužnosti biti idućih pet godina.

Hina/Foto:pmedia


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Plenković: ‘Ovo je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio. I njega i strica’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na svečanom otvorenju obnovljene dvorane 'Pietro Ciscutti' Istarskog narodnog kazališta-Gradskog…

18 minuta prije

Zahvaljujući vjeri spasio se pakla droge: S krunicom sam svaki dan išao u katedralu

Pjevač Alan Hržica zahvaljujući vjeri pronašao je pravi životni put i posvetio se duhovnoj glazbi…

3 sata prije

Isplivala stara snimka: Tomašević slavi partizane, ali Domovinski rat ne bi slavio

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i pjevač Hladnog piva Mile Kekin prije nešto malo manje od…

11 sati prije