Kategorije Premium sadržaj

Vučić moli Anu Brnabić da Srbija pošalje Hrvatskoj milijun eura pomoći

Širi dalje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo premijerki srpske vlade Ani Brnabić s molbom da se Hrvatskoj pošalje milijun eura pomoći za saniranje posljedica razornog potresa, javlja B92.



Vučić je u utorak izjavio kako je Srbija spremna pomoći Hrvatskoj. “Spremni smo pružiti svaku vrstu tehničke i financijske pomoći”, rekao je.

U utorak je i vlada Sjeverne Makedonije odlučila poslati pomoć Hrvatskoj u iznosu od 100 tisuća eura.

Sućut predsjedniku Zoranu Milanoviću uputila su sva tri člana kolektivnog predsjedništva, a zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić izrazio je sućut premijeru Andreju Plenoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Predsjedatelj predsjedništva Milorad Dodik naveo je kako sa žaljenjem promatra prizore koje dolaze iz Petrinje i drugih gradova Hrvatske izražavajući spremnost svoje zemje na svaku vrstu pomoći.

Bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović u svome je brzojavu rekao kako je s dubokom tugom primio vijest o zastrašujućem poresu koji je pogodio Hrvatsku i izazvao ljudske žrtve i materijalnu štetu.

Potres koji je razorio Petrinju snažno se osjetio i u BiH i izazvao materijalne štete na građevinama u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši i u Bosanskoj Dubici.

Čelnici Slovenije ponudili su pomoć Hrvatskoj, uključujući šatore, krevete i grijalice za pogođene potresom. Premijer Janez Janša poručio je da je odmah nakon potresa razgovarao s hrvatskim predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ponudio pomoć.

Slovenija nudi krevete, šatore, grijalice…

“Uprava za zaštitu i spašavanje je u stanju pripravnosti i izravnom kontaktu s odgovornima u Hrvatskoj”, napisao je Janez Janša na Twitteru.

Janša je kasnije objavio da je u Hrvatsku već poslana pomoć za Petrinju i okolicu koje je pogodio razorni potres.

“Šaljemo ono što je sada najpotrebnije: mobilne jedinice za grijanje, stambene kontejnere, grijane šatore i agregate”, naveo je Janša, dodavši da će prva pomoć stići već tijekom utorka.

Istodobno je izrazio sućut obiteljima i rodbini žrtava potresa i solidarnost slovenskog naroda s Hrvatskom u ovim teškim trenucima.

Slovenski crveni križ uputio je kao prvu pomoć nastradalima na području Petrinje i Siska 10.000 eura iz svog fonda za hitne intervencije i otvorio poseban račun za tu namjenu na koji građani mogu dobrovoljno donirati novčana sredstva. Isto je učinio i slovenski Karitas, humanitarna organizacija ljubljanske nadbiskupije.

Spremnost za pomoć Hrvatskoj izrazio je i predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je rekao da je razgovarao s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Slovenci su u stanje pripravnosti stavili čak svoj glavni vojni logistički centar.

Namjera im je da sve bude spremno bude li potrebno u Hrvatsku poslati šatore, krevete, grijalice i ostalo. Ministar obrane Matej Tonin naveo je da je Slovenija spremna ponuditi i stručnjake za procjenu šteta.

Ministar obrane Matej Tonin naveo je da je stavio u stanje pripravnosti glavni logistički centar vojske u mjestu Roje kako bi sve bilo spremno bude li potrebno u Hrvatsku poslati pomoć kao što su šatori, kreveti, uređaji za grijanje i slično.

R.I. / Foto: Tanjug


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

54 minute prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

1 sat prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije