Zajednica Susret – projekt po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice

Širi dalje

Dom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET u suradnji s partnerom na projektu Humanitarnom organizacijom “Zajednica Susret” 15.4.2020. godine započeo je s provedbom projekta pod nazivom “Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice”. Do sada je u projekt uključeno 15 žena ovisnica i 11 članova njihovih obitelji, a predviđeno je da će do kraja projekta biti uključeno 15 žena i  20 članova obitelji.



Projektom su osigurane  individualizirane usluge savjetovanja, grupnog rada, obiteljskih razgovora te mogućnost korištenja neurofeedback usluge za žene, trudnice i majke ovisnice, ali  i za članove njihovih obitelji. 

U projekt se mogu uključiti sve žene ovisnice kojima treba pomoć i podrška u prevladavanju problema ovisnosti, nošenju s obiteljskim poteškoćama ili savjet i podrška oko ostvarivanja određenih prava u lokalnoj zajednici. Na raspolaganju im tri stručnjaka, psiholog, socijalni radnik i socijalni mentor. 

S obzirom na nedostatak usluga u Republici Hrvatskoj  koje su usmjerene za žene ovisnice Dom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET je osmislio ovaj projekt koji će se provoditi dvije godine, od 15.4.2020. do 15.4.2022. godine. 

Hrvatska ima kronični nedostatak programa za žene jer je većina terapijskih zajednica i programa koji se  nude ovisnicima namijenjana muškarcima.

Stoga je Zajednica Susret  prepoznala potrebe te nastojala objediniti  ulogu koju žena ima u društvu i obitelji osmislivši  projekt koji se fokusira ne samo na ženu kao ovisnicu već i na nju u ulozi majke, supruge, članice obitelji i trudnice.

Žene ovisnice  suočavaju s više stigme u odnosu na muškarce ovisnike. Ako je žena k tome i majka, stigmatizacija je i veća i teško je balansirati između želje da ozdrave, preuzmu brigu o djeci, suprugu, obitelji…

 Većina žena ovisnica za partnera ima također ovisnika i tu potpora za liječenje također kronično nedostaje. Problem se usložnjava ako je u obitelji i dijete.   Stoga Zajednica Susret želi pružiti ženama ovisnicama mjesto gdje se mogu javiti bez da ih se dodatno stigmatizira da da im se “nabacuje”  osjećaj krivnje i otežava liječenje. Osigurat će im se potpora koju trebaju bez izdvajanja iz  obitelji što je često slučaj ako odlaze na bolničko liječenje ili u terapijsku zajednica. Ženama ovisnicama potporu potpora se pruža i kroz i u komunikaciji s lokalnom zajednicom ako  korisnica želi i treba ostvariti neka prava za sebe ili za dijete. 

Problem ovisnosti žena je kompleksan i na razini države se tek osmisliti nekakvo rješenje. Idealno bi bilo da se otvori terapijska zajedica za žene s naglaskom na terapijskoj zajednici za majke i djecu gdje kako bi  rehabilitacija ovisnica objedinila ulogu koju žena ima. Sadašnja praksa u terapijskim zajednicama upravu tu ulogu zanemaruje do samog kraja programa oporavka.

Projekt Socijalne usluge po mjeri za žene, trudnice i majke ovisnice financiran je u stopostotnom iznosu novcima Europske unije, kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- Faza I”.

Megy M. /Foto:Ilustracija

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

9 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

9 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

9 sati prije