Kategorije Premium sadržaj

ZBOG BLEIBURGA: Austrija zabranjuje ustaška obilježja, kazne i do 10.000 eura

Širi dalje

Austrijska vlada usvojila je u srijedu izmjenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola, koja sada obuhvaća i ustaška obilježja.



Pored obilježja Islamske države i Al-Kaide, Vlada Austrije je u zakon o zabrani simbola unijela obilježja još nekih organizacija, prije svega iz islamskih zemalja, čiji su ciljevi u suprotnosti s osnovnim vrijednostima Austrije i društvenog pluralizma, navedeno je u objašnjenju za izmjene zakona

U izmjenama zakona, koje sljedećeg vikenda trebaju biti usvojene u parlamentu, nalaze se simboli Muslimanske braće, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog krila Hezbollaha, ali i ustaška obilježja.

Austrijska policija je na svojim stranicama

objavila da će “korištenje i distribucija takvih simbola ili gesta kažnjavati do 4.000 eura ili kaznom zatvora u trajanju do jednog mjeseca. U slučaju ponavljanja djela kazne su do do 10.000 eura i šest tjedana zatvora”.

https://twitter.com/srecko_matic/status/1065501857303408640?ref_src=twsrc%5Etfw

Zabranom ustaških simbola Austrija želi prije svega djelovati protiv veličanja fašizma za koji tvrde da se događa na komemoraciji u Bleiburgu, gdje se svake godine okupljaju Hrvati koji su do sada, bez kazni, koristili simbole ‘krvave prošlosti Nezavisne države Hrvatske’.

Zakon predviđa da se simboli sa spiska, a dodaje se da se zabranjuju i obilježja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i uopće grupacija koje je EU ocijenila kao terorističke, ne smiju pokazivati, nositi ili širiti.

Zakon treba da stupi na snagu 1. ožujka sljedeće godine, a kazna za nepoštivanje bit će do 10.000 eura, što je daleko više nego za širenje i korištenje nacističkih simbola, za što je najviša kazna 4.000 eura.

MP/Foto:pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

53 minute prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

1 sat prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije