Kategorije Premium sadržaj

Zbog radikalnog islamizma Slovenija protjerala tri muškaraca, vratili se u BiH

Širi dalje

Trojica muškaraca podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koje je Slovenija protjerala sa svog teritorija zbog njihovih veza s radikalnim islamizmom vratila su se u matičnu državu, a policija u toj zemlji tek razmatra kakve će mjere prema njima poduzeti, objavio je u nedjelju sarajevski Dnevni avaz.



Braća Selvir (37) i Nelvir Duraković (40) te Selim Ljubijankić (39) živjeli su u Sloveniji i tamo radili kao vozači, a protjerani su s obrazloženjem kako predstavljaju prijetnju sigurnosti države.

Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije priopćilo je u četvrtak, 21. ožujka, da je odredilo progon trojici državljana BiH koje zbog veza s islamističkim krugovima smatra prijetnjom sigurnosti.

“U ovom trenutku možemo reći da je na prijedlog ljubljanske policije upravna jedinica Ljubljana otkazala pravo boravka trojici državljana BiH sa stalnim prebivalištem u Sloveniji zbog ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnoga reda”, navelo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Veze s Bilalom Bosnićem

Nelvir Duraković –  Slovenski mediji ranije su objavili fotografiju jednog od protjeranih državljana BiH

Svu trojicu sumnjiči se da su održavali veze s Bilalom Bosnićem, nekadašnjim vođom radikalnih islamista iz BiH osuđenim na sedam godina zatvora zbog regrutiranja boraca za terorističku organizaciju Islamsku državu (IS), a sumnja se i da su bili u kontaktu i s nekima od njih dok su boravili u Siriji.

Protjerani muškarci su se vratili na područje Bužima u sjeverozapadnoj Bosni gdje su ranije živjeli, a glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić kazao je kako policija još čeka službenu obavijest iz Slovenije o razlozima izgona kako bi se odlučilo kakve korake poduzeti jer nije riječ o striktno policijskim ovlastima.

“Ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja u vezi sa selefijskim pokretom, onda mogu biti predmet interesa službi na razini država”, kazao je Šiljdedić.

Slovenija ih potjerala prošli tjedan

Slovenski MUP odluku o izgonu trojice državljana BiH objavio je prošlog tjedna uz obrazloženje kako su prijetnja sigurnosti države, no bez navođenja preciznijih informacija.

Mediji u toj zemlji su se pak pozvali na neimenovane izvore iz policije i obavještajne agencije SOVA koji tvrde kako je otkriveno da trojica muškaraca aktivno podupiru vjerski potaknut ekstremizam i terorizam te da podupiru uporabu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Željko Lacković: Shvaćam da DP ne želi SDSS, bili su vodeći u vrijeme okupacije

Nezavisni Željko Lacković smatra da je legitiman zahtjev Domovinskog pokreta koji ističe da ne može biti…

22 minute prije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

1 sat prije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

2 sata prije