Kategorije Premium sadržaj

Zdenko Ćosić: Hrvati su osnovali Herceg Bosnu da bi se zaštitili od agresije

Širi dalje

Osnivanje Herceg Bosne bio je razuman i logičan potez u vremenu početka rata u BiH, kazao je predsjednik Vlade Županije zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić na okruglom stolu „Povijesni kontekst utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” održanom u Širokom Brijegu u povodu 30. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.



– Hrvatska zajednica Herceg Bosna nastala je jer su to zahtijevale okolnosti. Središnja vlast u BiH je bila nemoćna zaštitit državu i njene građane od agresije. Hrvati da bi se zaštitili od agresije koja im je prijetila osnovali su u studenom 1991. godine Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, kako bi organizirali život i obranu na tom prostoru koji je bio potpuno izvan jurisdikcije središnjih vlasi u Sarajevu – kazao je Ćosić. Upozorio je kako „falcificirane historiografije indoktrinira mlade ljude”.

– Treba posvetiti pažnju stvarnim činjenicama, a ne fabricirati događaje, jer to ne donosi ništa dobro. Mi vrlo dobro znamo što je značila Herceg Bosna, to znaju i svi ostali, ako to žele priznati. Međutim, neke nove politike pokušavaju iskriviti sliku i proglasiti nepoželjnima sve one politike koje nisu kompatibilne tom konceptu građanske Bosne i Hercegovine – kazao je Ćosić.

Po njegovim riječima, pokušaji unitarizacije i brisanja nacionalnih identiteta najviše škode upravo Bosni i Hercegovini.

– Takve ekstremne opcije treba odbaciti i okrenuti se traženju unutarnjeg konsenzusa ako želimo ovu Bosnu i Hercegovinu učiniti samoodrživom i naprednom jer nijedna država ne može funkcionirati pod bilo kakvim mehanizmima prisile – ustvrdio je predsjednik Vlade ŽZH.

Vladimir Šoljić, koji je u ratnim danima bio ministar energetike, industrije i rudarstva, a potom i ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne, naglasio je kako je osnivanje Herceg Bosne bilo od presudne važnosti za opstanak Hrvata na ovim prostorima.

– Da nije bilo Herceg Bosne u ratu se Hrvati ne bi mogli obraniti. Hrvati mogu biti ponosni, a jasno je da ima krajeva i ljudi koji su pretrpjeli velike gubitke i obiteljske tragedije. Međutim, Hrvati su pobjednici u ratu, stvorena je hrvatska država i prvi put su Hrvati na jednoj strani.

Prvi put su Hrvati nakon dugih stoljeća ratovali za svoj interes, a ne za tuđi i možemo biti ponosni na vrijeme koje smo živjeli tada. Bošnjačka politika je kalkulirala i htjeli su dobiti državu na sukobu Hrvata i Srba. Međutim, Hrvati su na vrijeme shvatili da se trebaju braniti i to su vrlo uspješno učinili – dodao je Šoljić.

Fena/Foto: ZHžupanija


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen bliski suradnik ministrice Nine Obuljen. Uzeo mito od 39.000 eura

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) Zagrebu (Hrvatska), danas je uhićen bivši pomoćnik ministra…

11 sekundi prije

Ivo Josipović dao veliki intervju: “Odnos Hrvatske prema Jasenovcu dobar je primjer za Srbiju”

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović dao je intervju za srpski Radar ( tjednik nastao iz…

11 minuta prije

Đapić: Sličnosti i razlike pregovora sa Sanaderom 2003. i Plenkovićem 2024.

Kako su započeli razgovori HDZ-a i DP-a posljednjih dana, često se povlači usporedba ovih pregovora…

1 sat prije