Kategorije Premium sadržaj

Znate li što je Rasputica? Ruse je dvaput spasila, sad bi ih mogla pokopati

Širi dalje

Fotografije i video snimke s trenutno okupiranih područja u Ukrajini pokazuju ruske snage kako se muče na mekom i poplavljenom terenu. Blato bi uskoro, uz ukrajinske snage, moglo postati najveći protivnik Rusa u Ukrajini.



Rasputica (ruski: raspútica) je  izraz za dva godišnja doba, proljeće i jesen, kada putovanje neasfaltiranim cestama postaje otežano zbog blata koje stvaraju tada izrazito česte kiše i snijeg koji se otapa. Ove godine zima je bila s manje snijega nego ranijih godina, ali ipak dovoljno da stvori ozbiljne teškoće.

U Ukrajini su samo glavni cestovni pravci asfaltirani – no brojni putevi koji povezuju sela i manja mjesta tijekom proljeća se pretvore u duboko blato.

Rasputica je u Rusiji dobro poznata kao velika obrambena prednost u ratu i velik problem za napadača. Uobičajeni izrazi uključuju “General blato” i “Maršal blato”. Proljetno otapanje vjerojatno je spasilo Novgorod od osvajanja i otpuštanja tijekom mongolske invazije u 13. stoljeću. Tijekom francuske invazije na Rusiju 1812. Napoleon je smatrao da je blato velika smetnja.

Na istočnoj bojišnici tijekom Drugog svjetskog rata, višemjesečno blatno razdoblje usporilo je njemačko napredovanje tijekom bitke za Moskvu (od listopada 1941. do siječnja 1942.) i možda je pomoglo u spašavanju sovjetske prijestolnice od njemačke okupacije.

Pojava motoriziranog ratovanja imala je nedostatak da, iako su tenkovi mogli učinkovito djelovati ljeti ili zimi, pokazali su se manje korisnim u proljeće i jesen, kada je funkcioniranje učinkovitog željezničkog sustava došlo na svoje. Tenkovi, teški desecima tona, često jednostavno ne mogu izaći na kraj s dubokim, žitkim blatom koje prekriva velike dijelove Rusije i Ukrajine u proljeće.

Prije ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., neki analitičari identificirali su logističke izazove sezone blata kao ozbiljnu smetnju bilo kojoj invaziji velikih razmjera u proljeće. Kako ruskoj okupaciji tako i ukrajinskoj proofenzivi. S tim da su domaćini u prednosti jer bolje poznaju teren.

Kada je Rusija prešla granicu, mnoge od njezinih mobilnih jedinica našle su se nasukane na blatnim poljima i ograničene na glavne ceste, gdje su otpor Ukrajinaca i logistički problemi značajno usporili napredovanje prema Kijevu.

Na brifingu u Pentagonu krajem siječnja 2022., predsjedavajući Združenog stožera, general Mark Milley, rekao je da kada se zamrzne “visoki nivo vode” u Ukrajini, “to stvara optimalne uvjete za terenska vozila i manevar motoriziranih postrojbi.”

Američki dužnosnici tada su rekli su da Putin zna da operaciju u Ukrajini, mora završiti do kraja ožujka jer mu nakon toga uvjeti više neće ići na ruku: Ići će na ruku braniteljima.

Ruska agresija na Ukrajinu, planirana kao ‘Blitzkrieg’  koja će završiti za maksimalno tjedan dana, pretvorio u dugi i nemilosrdni rat. Počeo je 24. veljače 2022 i danas navršio 380 dana.

Ruska stratezi nekoliko puta su ponovili da će  “general Zima” i njegov kolega “general Blato” biti na strani Rusije kao što su to činili u prošlim ratovima kad su Rusi zaustavili Napoleonove i Hitlerove snage kod Moskve. No, ovaj je put Rusija napadačka vojska, a ne obrambena. Ukrajinska vojska je već sada bolje opremljena od Rusa, a o motivima da i ne govorimo.

Ako nisu uspjeli pokoriti Ukrajinu u uvjetima prikladnijim za velike ofenzive, otapanjem snijega i dolaskom proljetnih kiša, ruska vojska mogla bi i doslovno i simbolično – potonuti u blato.

M.M. /Foto: press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

VANDALIZAM! Hrvatski dom u Footscrayu išaran četničkoim znakovljem

Korisnik Twittera journovox69 objavio je dvije fotografije Hrvatske kuće u Melbourneu koja je išarana četničkim…

7 sati prije

Glasnogovornik Vlade: Blizu smo dogovora, u utorak je moguć obris nove većine

U Vukovaru je u petak održan neformalni sastanak predstavnika HDZ-a i Domovinskog pokreta na kojem…

8 sati prije

NESLUŽBENO: HDZ i DP u Vukovaru, Plenković dogovorio 80 ruku

Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako…

8 sati prije