Kategorije Sport

Cijena piva na SP u Kataru bit će neviđeno visoka, a neće se prodavati na stadionima

Širi dalje

Pivo će se moći kupiti i u određenim hotelima i klubovima, ali će cijena biti poprilično visoka, oko 18 dolara. Cijena piva u navijačkim zonama i u blizini stadiona još nije dogovorena.



Svjetsko prvenstvo u Kataru je prvo koje se održava u muslimanskoj zemlji sa strogom kontrolom alkohola, što predstavlja jedinstven izazov za organizatore Mundijala koji se često povezuje s ljubiteljima piva i sponzoriran od strane globalnih pivski brendova.

Odlučeno je da se pivo neće služiti tijekom utakmica na stadionima, ali navijači će ga tijekom Svjetskog prvenstva moći kupiti u određenom vremenu i u određenim fan zonama u Dohi, glavnom gradu Katara.

Svjetsko prvenstvo u Kataru na rasporedu je od 21. studenog do 18. prosinca 2022. godine. Iako temerature nisu ljetne, zbog paklenih vrućina šeici su izgradili klimatizirane stadione, ali oko njih, a i na samom terenu, vrućina će vjerojatno biti neizdrživa.

Reuters podseća da je 2019. tijekom Svjetskog klupskog prvenstva limenka piva koštala oko sedam dolara.

FIFA i katarski organizatori još uvijek rade na planovima za posluživanje svih navijača koji žele piti na utakmicama kada turnir počne u studenom u zemlji s muslimanskom većinom.

Pivo će se moći kupiti i u određenim hotelima i klubovima, ali će cijena biti poprilično visoka, oko 18 dolara. Cijena piva u navijačkim zonama i u blizini stadiona još nije dogovorena.

Očekuje se da će se pivo s alkoholom prodavati na stadionima Svjetskog kupa u Kataru, ali navijačima bi moglo biti dopušteno da na svoja mjesta ponesu samo bezalkoholna pića.

Ugostiteljski paketi koji nude “vrhunska pića” na stadionima prodaju se od veljače 2021., ali politika za većinu navijača na osam stadiona i dugogodišnjeg sponzora Svjetskog prvenstva Budweisera tek treba biti dovršena manje od pet mjeseci prije turnira.

Omiljena opcija je posluživanje piva s alkoholom na stadionima prije i poslije utakmica i omogućavanje navijačima da na svoja mjesta ponesu bezalkoholni Budweiser Zero.

FIFA je rekla da se dizajni “još uvijek razmatraju” mogućeg brendiranja posuda za piće koje bi navijači držali u područjima koje će emitirati stotine milijuna gledatelja.

Pitanja o tome kako će Katar zadovoljiti navijače koji žele piti alkohol postavljaju se otkako je FIFA izabrala zemlju domaćina 2010.
Sljedeće godine FIFA je obnovila sponzorski ugovor do 2022. s pivovarom Budweiser Anheuser-Busch. To je partnerstvo počelo na Svjetskom prvenstvu 1986.

Na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu, pritisak FIFA-e natjerao je lokalne zakonodavce da usvoje poseban zakon kojim se turnir izuzima od zabrane prodaje alkohola na stadionima.

Katarski organizatori u početku su bili otporni na posluživanje bilo kakvog alkohola na stadionima, ali su prije deset godina obećali da će “doći s planom koji će svima biti dobrodošli”.

Prosječna konzumacija piva u Hrvatskoj iznosi 79 litara po stanovniku, a tijekom  Svjetskog prvenstvg u nogometu u Rusiji, u danima u kojima je igrala naša reprezentacija, popilo se 7.000 do 12.000 hektolitara po utakmici.

M.M: /Foto: press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

10 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

10 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

11 sati prije