Kategorije Sport

Englezi finalu Eura: U produžetku su slomili Dance, sudac im darovao penal

Širi dalje

Nogometna reprezentacija Engleske prvi put u povijesti izborila je plasman u finale Europskog prvenstva nakon što je u polufinalnom ogledu na stadionu Wembley nakon produžetaka pobijedila Dansku sa 2-1 (1-1, 1-1).



Danska je povela u 30. minuti golom Mikkela Damsgaarda, izjednačio je Simon Kjaer devet minuta kasnije gurnuvši loptu u vlastitu mrežu, a pobjedu Englezima donio je Harry Kane golom u 104. minuti.

Englezima će to biti prvo finale na Europskim prvenstvima nakon što su 1968. bili treći, a 1996. zapeli u polufinalu, dok je Italija jedini naslov osvojila 1968. godine, a još dva puta izgubila u finalima (2000. i 2012).

Otočani iskoristili prednost domaćeg terena, svoju fizičku nadmoć i blagu naklonost nizozemskog suca koji im je u 104. minuti dosudio vrlo dvojbeni kazneni udarac.

Danci su se hrabro borili, čak i poveli, ali njihovo vodstvo nije izdržalo niti prvo poluvrijeme. Dojam je da su Englezi bili daleko bolje pripremljenija i fizički iznimno snažan momčad, čiji ritam igre nije padao niti u produžetku, dok je Dance vidno načeo umor veće srediom drugog dijela.

Englezi su, motivirani golemom prednošću svojih navijača na tribinama, jurnuli od samog početka u napad, a u 12. minuti je Sterling iz vrlo izgledne pozicije pucao mlako.

Danci su izdržali početni pritisak domaćina, a potom su ih dvije pogreške engleske obrane u istoj, 15. minuti doveli u situaciji da povedu, ali Hojberg i Brathwaite to ne koriste.

U 25. minuti Damsgaard se izborio za udarac s ruba kaznenog prostora, ali lopta je otišla malo iznad prečke, ali je maleni danski napadač sve popravio u 30. minuti. Dosuđen je slobodni udarac s 20-tak metara za Dance, a Damsgaard je pogodio ispod prečke i ponalo iznenadio vratara Pickforda koji je samo par minuta ranije oborio s 721 minutom bez primljenoga engleski rekord. Bio je to prvi gol koji su Englezi primili na EURU i prvi gol izravno iz slobodnog udarca uopće.

Engelzi se ipak nisu dali smesti, pa je u 38. minuti Kane dodao loptu za Sterlinga koji je sam s oko 10 metara pucao ravno u Schmeichelova prsa. Najbočji engleski napadač sve je poporavio u 39. minuti, kada je Kane novim točnim proigravanjem pronašao Saku, uslijedio je ubačaj s desne koji je ispred Sterlinga nesretno pokupio danski branič Kjaer i zabio autogol.

Drugo poluvrijeme bilo je daleko manje uzbudljivije negoli prvo, a najveću šansu propustio je Maguire, čiji je udarac glavom u 55. minuti obranio danski vratar. Vidno umorni Danci jedva su izdržali završni pritisak Engleza u sudačkoj nadoknadi, a utakmica je otišla u produžetke.

Već u četvrtoj minuti dodatnog vremena opasno je zaprijetio Kane, no njegov udarac iskosa brani Schmeilchel. Uslijedila je prava opsada danskog gola,i po nekoliko udaraca u jednoj akciji, a nagrada je stigla u 104. minuti. Kontakt Sterllinga i Jenssena nizozemski sudac vidio je kao penal koji je nakon duge konzultacije s VAR-om i dosuđen. Penal koji vidio samo sudac i VAR soba. I nitko više.

Kaneov udarac pročitao je Schmeichel, ali se lopta odbila točno ispred engleskog kapetana, koji iz popravnog pokušaja lako pogađa mrežu.

U 115. minuti Brathwaiteov udarac brani Pickford, a nakon te šanse Englezi su čak pet minuta čuvali loptu u svom posjedu, na što umorni Danci nisu imali odgovor.

Englezi će u finalu 11. srpnja na Wembleyju igrati protiv Italije koja je u utorak boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila Španjolsku sa 4-2.

ENGLESKA – DANSKA 2-1

Strijelci: 0-1 Damsgaard (30), 1-1 Kjaer (39-ag), 2-1 Kane (104)

Pred 65.000 gledatelja na stadionu Wembley sudio je Makkieli iz Nizozemske.

ENGLESKA: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Phillips, Rice (95. Henderson) – Saka (69. Grealish/106. Trippier), Mount (95. Foden), Sterling – Kane

DANSKA: Schmeichel – Christensen (79. Andersen), Kjaer, Vestergaard (105. Wind) – Stryger Larsen (67. Wass), Höjbjerg, Delaney (88. Jensen), Maehle – Damsgaard (67. Poulsen), Dolberg (68. Norgaard), Braithwaite


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

DP objavio ključnu odluku, Radić prozvao Pupovca

Domovinski okret održao je presicu nakon sjednice Predsjedništva te stranke nakon što su  jutros pregovarali…

1 sat prije

Plenković: Vladu formiraju pobjednici, a ne Grbin i njegov proruski stric

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane dogovoriti s…

4 sata prije

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su moguće pa i ponavljanje izbora

Nakon postizbornih razgovora s Domovinskim pokretom o sastavljanju moguće većine javnosti se s Iblerova trga…

5 sati prije