Kategorije Sport

HAJDUK – ALKMAAR 0:5 Debakl juniora Hajduka u finalu Lige prvaka – video

Širi dalje

Mladi nogometaši Hajduka poraženi su finalnom dvoboju juniorske UEFA lige prvaka u Ženevi od nizozemskog AZ Alkmaara s 0-5 (0-1). Golove su za AZ postigli Ganac Jayden Addai (45pen), Ernest Poku (70, 76) i Mex Meerdink (79, 87).



“Hajdukovi tići” nisu se uspjeli popeti na krov Europe, doživjeli su težak debakl u finalu od AZ-a (0-5), momčadi koja je pokazala svoju moć, te deklasirala Hajduk, kao što je to učinila s Realom i Barcelonom.

Ključni trenutak dvoboja zbio se na kraju prvog dijela kada je Luka Vušković bespotrebno srušio Pokua jer bi Hajdukove opcije itekako rasle s rezultatom 0-0. Nakon što u drugom dijelu Splićani iz dvije prilike nisu zabili, učinili su to Nizozemci, a onda se hrvatska momčad raspala.

Unatoč porazu, Hajdukovi juniori prva su nogometna momčad iz Hrvatske koja je igrala finale jednog UEFA-natjecanja. Dinamo je 1967. godine osvojio Kup velesajamskih gradova, ali to natjecanje tada nije bilo pod ingerencijom UEFE.

Utakmica počela živahno, već u prvim minutama zaprijetio je Addai, ali vratar Hajduka Borna Buljan bio spreman, a u 8. minuti je pokušao Šimun Hrgović u prvoj ozbiljnijoj akciji Hajduka. Buljan je u 16. minuti obranio još jedan šut Addaia, koji je opet pokušao u 30. minuti, no vratar Hajduka je nesavladiv i kada je pokušao de Jong.

 

Obrana Hajduka je odolijevala sve do 44. minute kada je Luka Vušković nepotrebno u svom šesnaestercu zaustavio Pokua, a francuski sudac pokazao na jedanaesterac kojeg je mirno realizirao Jayden Addai.

Trener Hajduka Marijan Budimir je u prvom dijelu postavio uvlas istu taktiku kao i protiv Milana u polufinalu, no Nizozemci su se pokazali puno bolja momčad od talijanske, ne dopuštajući protunapade Splićanima.

Hajduk je bio puno opasniji u drugom dijelu. U 54. minuti nakon prodora Jere Vrcića veliku priliku je imao Rokas Pukštas, ali je pucao pored gola,a udarac Mate Antunovića u 61. minuti obranio je vratar Owusu.

Napadačka igra Splićana ostavila je previše prostora brzim napadačima AZ, a u 70. minuti najbolji pojedinac utakmice Ernest Poku prošao je po lijevoj strani i preciznim udarcem desnom nogom pogodio “malu-mrežicu” vrata Buljana za 0-2.

Budimirova momčad potom se raspala, a Nizozemci su zaigrali rasterećeno. U 76. minuti Poku zabio za 3-0 nakon što mu je petom dodao Meerdink, da bi Meerdink tri minuta kasnije iz solo-prodora zatresao mrežu za 4-0. Najbolji strijelac AZ-a tri minute prije kraja postavio je konačnih 0-5 i prvi poraz Hajdukovih juniora u regularnom dijelu u 14. utakmici u Ligi prvaka.

Dvoboj je privukao oko 12 tisuća gledatelja, od kojih je sedam tisuća navijalo za Hajduk. Utakmicu je gledao i hrvatski izbornik Zlatko Dalić, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i mnogi drugi uglednici.

AZ je do finala stigao preko Shamrock Roversa, Crvene zvezde, Eintracht Frankfurta, Barcelone, Real Madrida i Sportinga, a Hajduk preko preko Gabale, Apolonije, Šahtara, Manchester Cityja, Borussije Dortmund i Milana.

Hajduk je bio deseti klub u finalu Lige prvaka mladih. UEFA je ovo natjecanje pokrenula 2013. godine, a ogled juniora Hajduka i AZ-a bio će deveti finale. U sezoni 2020./21. završnica nije odigrana zbog restrikcija vezanih uz koronavirus. Benfica i Chelsea čak su četiri puta igrali finale, Barcelona i Red Bull Salzburg po dva, a jednom su finale igrali Šahtar, PSG, Porto i Real Madrid.

Chelsea i Barcelona osvojili su dvaput, dok su jedan put trofej podignuli Benfica, RB Salzburg, Porto, Real Madrid i AZ.

HAJDUK – AZ ALKMAAR 0-5

Strijelci:0-1 Addai (45pen), 0-2 Poku (70), 0-3 Poku (76), 0-4 Meerdink (79), 0-5 Meerdink (87)

Pred 12.000 gledatelja na Stade de Geneve stadionu sudio je Delajod iz Francuske.

HAJDUK: Buljan, Jurić-Petrašilo, Vušković, Đolonga (Nazor, 63), Hrgović, Kavelj, Capan (Arković, 68), Pukštas, Brajković (Reić, 78), Vrcić (Duić, 78), Antunović (Skoko, 62)

AZ: Owusu-Oduro, Goes, Poku (Gerold, 84), Schouten, De Jong, Addai (Keersens, 84), Daal (Meerdink, 46), Smit, Beukers, Kwakman, Mastoras (van Aken, 83)

Hina/Foto:


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Mislav Kolakušić: Ja sam jedini lijek protiv štakora s portala Index

Nezadovoljan anketom na portalu Index koja pokazuje da ga većina ljudi vidi kao "ljigavo smeće…

13 minuta prije

Ovo je direktor Zračne luke Rijeka. Treba ga hitno smijeniti. Štetočina je

Ulazak autobusa  u prostor Zračne luke da bi preuzeo putnike lani je koštao 15 eura,…

1 sat prije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

14 sati prije