Kategorije NaslovnaSport

Hrvatska sretnim golom do pobjede u Sofiji-video

Širi dalje

Hrvatska nogometna reprezentacija u Sofiji je pobijedila Bugarsku 1:0 u susretu drugoga kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj. Odlučio je autogol Nikolaja Bodurova u 36. minuti.

Dvoboj je počeo mirno na terenu, a žestoko na tribinama. Hrvatski navijači unijeli su na stadion veliku količinu pirotehničkih sredstava i s njima su počeli gađati domaću publiku oko 25. minute susreta. Baklje su im doletjele nazad, a situacija je bila toliko žestoka da su naši reprezentativci morali otići do tribina i zamoliti navijače da se smire. Susret je nekoliko minuta bio prekinut.

Do kraja utakmice više nije bilo nereda, ali UEFA je ovo sigurno zabilježila i kazna HNS-u slijedi.

Situacija na terenu bila je puno bolja za Hrvatsku. Pritisak koji je vršila naša momčad na bugarske linije urodio je plodom i domaći su se mučili. Kovačevi igrači dominirali su na terenu, a u 36. minuti osmjehnula im se sreća: ubačaj Rakitića slabo je zahvatio Perišića, a zatim još gore Bodulov koji ju je proslijedio nogom u vlastitu mrežu.

Bugari su jedinu priliku u prvom dijelu imali u završnici kada se Gadžev u 42. minuti ubacio iz drugog plana, ali je loše pucao i promašio vrata.

U nastavku su Bugari zaigrali ofenzivnije tražeći izjednačenje, ali osim sporadičnih pokušaja s distance nisu uspijevali zaprijetiti Subašiću, dok se Hrvatska okrenula protunapadima. Prvi je opasnije zaprijetio Ilijev u 68. minuti, zatim je udarac oprobao i Galabinov u 72., a najbliži je bio Tonev u 77., no njegov je pokušaj Subašić je obranio. Briljirao je i Ćorluka koji je otklonio sve visoke ubačaje bugarskih igrača ne dopustivši im da zaprijete udarcem glavom.

Brozović je imao krasnu priliku za povećanje vodstva u 90. minuti, ali njegov udarac glavom sa šest metara prohujao je preko gola.

Nakon slavlja protiv Malte na otvaranju novog kvalifikacijskog ciklusa,  Vatreni su došli do druge pobjede u zahtjevnoj skupini H. Sa šest osvojenih bodova dijele vrh ljestvice s Italijom, slijede Norveška i Bugarska s po tri boda, a Azerbajdžan i Malta su bez bodova.

Hrvatska će u trećem kolu u ponedjeljak igrati protiv Azerbajdžana u Osijeku.

IZBORNIK NIKO KOVAČ:

“Dogodilo se ono što smo priželjkivali. Mislim da smo zasluženo pobijedili, uz dominaciju u prvom poluvremenu. Tada nas je Bugarska ugrozila samo u prekidima te sam rekao igračima da moramo prestati raditi prekršaje u opasnoj zoni. U drugom smo poluvremenu čekali priliku iz protunapada. Bugarska je stvorila pritisak, ali dečki su bili fantastični, pokazali su karakter, borili se od prve do zadnje minute. To sam tražio, ovakve utakmice dobiva onaj koji se zalaže, a mi smo se zalagali 100 posto”, rekao je poslije utakmice.

“Nije bilo predviđeno da pri kraju uđemo u nezgodan položaj i da nas protivnik pritisne, ali treba uzeti u obzir da smo igrali kod motiviranog domaćina. Trebali smo više sakriti loptu i čekati svoju priliku. Na tome ćemo raditi, ali treba istaknuti ono pozitivno s obzirom na način na koji smo igrali u Sofiji”, dodao je Niko Kovač.

Izbor prve postave bio je usmjeren upravo na bugarsku želju da agresivnom igrom dođe do povoljnog rezultata.

“Postavili smo jednu iskusnu, čvrstu i agresivnu momčad. Nije bilo dvojbe da smo kvalitetniji od Bugarske, ali morali smo prihvatiti tu borbu koju su nametnuli. To pokazuje da ova Hrvatska skladno živi i diše”, prokomentirao je šef hrvatskog stručnog stožera.

Zašto je napravljena samo jedna zamjena igrača?

“To se ne može planirati, tako je ispalo. Pitao sam suca koliko će biti nadoknade i rekao mi je jedna minuta ukoliko ne budemo više mijenjali. Da sam nekoga mijenjao, bilo bi više, te sam odlučio više ne mijenjati”, objasnio je izbornik.

Hrvatska u ponedjeljak dočekuje Azerbajdžan i ne smije kompromitirati veliki uspjeh iz Bugarske.

“Sada moramo potvrditi ovaj dobar rezultat protiv Azerbajdžana. Vrlo je teško igrati protiv takozvanih slabijih protivnika, što se potvrđuje u ovim kvalifikacijama. Osim toga, Azerbajdžan je večeras namučio Italiju”, zaključio je Niko Kovač.

Ivan Perišić: 

“Krenuli smo dobro od prve minute, igrali smo muški, borbeno i to nam se isplatilo. Znali smo da samo tako možemo do pobjede. Ekipa se borila do kraja. Nisam još uvijek na sto posto, ali sam se dogovorio s izbornikom da me drži u igri koliko god treba. Eto, danas je to bilo 90 minuta”.

“Prošli smo gotovo sve gradove u Hrvatskoj, sada smo u Vukovaru. Siguran sam da će nam biti predivno, a nadam se da će nakon Vukovara i Split doći na red”, uz smiješak je zaključio Perišić.


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

HDZ ide u novi napad: “Štetočine iz SDP-a u Bruxellesu su blatile hrvatsku policiju”

HDZ se na Facebooku obrušio na SDP-ove zastupnike u Europskom parlamentu. Nazivaju ih ‘štetočinama u…

51 minuta prije

Branko Bačić: Ovaj tjedan završni razgovori o formiranju Vlade

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da će HDZ s…

1 sat prije

HRT opširno o smrti Ivice Račana, generala Janka Bobetka ni spomenuli nisu

Upravo sam gledao podnevni Dnevnik HTV u kojem bio je prilog o 17. godišnjici smrti…

2 sata prije