Kategorije Sport

Hrvatski nogometaš u Americi proglašen humanitarcem godine

Širi dalje

Damir Kreilach, rođeni Vukovarac, bivši napadač Rijeke, danas kapetan Real Salt Lakea, dobio je priznanje od strane kluba koji ga je proglasio humanitarcem godine.



Na početku sezone hrvatski kapetan, zajedno s klubom, najavio je da će sekcije šest i sedam preimenovati u “Kreilachov kut” jer je Kreilach kupio 100 ulaznica za svaku domaću utakmicu ove sezone kako bi ih podijelio članovima zajednice  slabijeg imovnog stanja.

To je motiviralo vlasnike  kluba i korporativne sponzore da kupe još 335 ulaznica koje će dati lokalnim grupama u zajednici koje pomažu obiteljima i odabranim pojedincima diljem države Beehive. Ta akcija  pomogla je  Real Salt Lakeu da postigne klupski rekord od 17 uzastopno rasprodanih stadiona tijekom sezone 2022.

Nije Kreilach proglašen humanitarcem godine u Real Salt Lakea samo zbog toga što je kupio ulaznice.

Riječanin je bio vrlo aktivan u društveno korisnom radu u široj zajednici, poticao je svoje suigrače da volonterski pomažu i promiču djelatnosti različitih udruga i instituacija, a uz korporativnu potporu donirao je škole i crkvu.

Zbog svojih napora u zajednici, Kreilach je nominiran za humanitarca godine Major League Soccera za 2022.

 

Damir je kao dvogodišnjak pobjegao od rata iz rodnog Vukovara i novi dom je našao u Opatiji gdje je počeo trenirati nogomet. Ratnih strahota se, na sreću, ne sjeća, ali nikad nije zaboravio odakle je došao.

“Vukovar je grad u kojem sam rođen i koji u mom srcu ima posebno mjesto zbog svega što je prošao i istrpio. U njemu sam, nažalost, živio samo dvije godine, ali na svaki spomen Vukovara prva asocijacija mi je da je to grad heroj”, rekao je jednom Damir.

Kad je u ljeto 2013. godine odlazio iz Rijeke u njemački Union, Armada mu je priredila dirljiv oproštaj. Za klub s bivše Kantride odigrao je 133 utakmice i zabio 19 golova, ali je oduševljavao zalaganjem i borbom za Rijekin dres.

Isto je nastavio i u Unionu u kojem je proveo pet sezona, odigrao 157 utakmica te upisao 33 gola i 18 asistencija. Union se s njim borio za plasman u Bundesligu, no promjenom trenera i serijom lošijih rezultata u prvom dijelu prošle sezone Damir se preselio na klupu.

I onda je došla ponuda iz MLS-a, a džentlmenski berlinski klub Kreilachu nije želio stopirati transfer karijere. Kad je posao bio dogovoren, 15.000 Unionovih navijača je na kup utakmici u Dortmundu razvilo golemu koreografiju njemu u čast.

Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju do 19 godinao digrao je 4 utakmice, a odigrao je i 4 utakmice za hrvatsku nogometnu reprezentaciju do 21 godine. Svoj prvijenac za reprezentaciju do 21 godine postigao je 11. kolovoza 2010. godine u pobjedi nad Norveškom od 4:1, u kvalifikacijima za Europsko prvenstvo 2011. godine

Megy M. /Foto: Twitter


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Tonino Picula: Plenković ima dupli motiv, a Milanović mora odgovoriti na važno pitanje

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula komentirao je rezultate parlamentarnih izbora i druga aktualna…

16 minuta prije

Vesna V.: Licemjerni ljevičari zvali DP, a kad su dobili košaricu zovu ih crna desnica

Ssve eu jasniji obrisi nove parlamentarne većine, ali detalji se još ne znaju. Tko će…

1 sat prije

Vrkljan pisao Grbinu: Raskrinkao sam tvoju podavlu “desnim strankama”

Nakon što ga je prozvao na press konferenciji Milan Vrkljan bivši saborski zastupnik, uputio je…

3 sata prije